Хакирани документите на Европската агенција за лекови (ЕМА)

Хакираните документи на Европската агенција за лекови (ЕМА) вклучуваат скоро 900 страници размена на е-пошта од врвниот менаџмент на ЕМА, доверливи извештаи од научен персонал и презентации од „Фајзер“ во ноември минатата година.

 

Тоа, меѓу другото, ги покажува внатрешните дискусии на ЕУ во прилично напната, понекогаш дури и непријатна средина, фокусирана на евалуација на вакцините Фајзер и Модерна што ЕУ би ги купила и покрај покренатите проблеми. На пример, имаше загрижувачки квалитативни разлики помеѓу комерцијалните серии и оние што се користат во клиничките испитувања.

 

Во трката за резултати и побрзо преминување од клиничко кон комерцијално, производствените процеси беа изменети, што резултираше со промени во составот на вакцините со намалување на содржината на РНК до 30 проценти.

 

Разликите во мислењата се дискутираат со затегнат тон. Снимката од е-поштата разменета помеѓу ЕМА и производителите на 30-ти ноември е откриена: „Овие точки се сметаат за критични, особено во врска со новоста на овој вид на производи и ограниченото искуство; затоа се очекува построга стратегија за контрола “.

 

ЕМА тврди дека проблемот со квалитетот подоцна е решен и дека е „малку веројатно“ овие скратени РНК молекули да бидат преточени во протеини или пептиди и на тој начин да предизвикаат непожелни ефекти.

 

Од своја страна, Европската комисија тврди дека овие дискусии „никогаш не ја нарушиле независноста на агенцијата и на никаков начин не го нарушиле интегритетот на мандатот на ЕМА да ги оценува кандидатите за вакцини или други лекови“.

 

На 16 јануари, дневниот весник „Монд“ објави истрага под наслов „Што велат документите за вакцините против Ковид-19 украдени од Европската агенција за лекови“. Вклучени беа италијански, германски, холандски и швајцарски новинари. Таа беше потпишана од француската новинарка Лисе Барнеуд, која изрази сомневање: „Украдените податоци, кои подоцна беа распространети на мрачната мрежа, покажуваат притисок врз кој се наоѓале надлежните органи за да ја одобрат вакцината на Фајзер-БиоНТех што е можно поскоро.

 

На 10 февруари, европратеникот Манон Обри, копретседавач на групата Европска обединета левица / нордиска зелена левица, рече дека договорот за снабдување со вакцини е потпишан од Европа. Избраните европратеници не можат да знаат што содржи, бидејќи повеќето редови се прецртани за да се скрие текстот.

 

Европските граѓани се сомневаат во вакцините против коронавирусите, бидејќи Европската унија им се поклони на фармацевтските компании. „Лидерите на големата фармацевтска индустрија го донесоа законот за вас“, рече тој.

Со други зборови, во Европа не е Европската агенција за лекови што ги одобри вакцините, туку фармацевтските компании ги продаваат и не се одговорни за последиците.

Извор: En Bruselas las leyes sanitarias las redactan las grandes empresas farmacéuticas

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас