Израел: Меѓународниот кривичен суд прифати обвиненија за кршење на Нирнбершкиот законик

Минатата недела беше поднесена тужба до судот во Хаг, во која се обвинува израелската влада за кршење на Нирнбершкиот законик со спроведување на нелегални експерименти врз граѓаните преку „Фајзер“. Сега се чека одлука.

 

Адвокатите Рут Махачоловски и Ариех Суховолски минатиот викенд поднесоа тужба до Хашкиот суд за кршење на законот на Нирнберг од страна на израелската влада и други страни.

 

Нирнбершкиот законик за медицинска етика содржи голем број принципи за експерименти врз луѓе кои произлегоа од разгледувањето на Нирнбершките судови на крајот на Втората светска војна. Поточно, кодот влегува во размислувањата и аргументите со кои нацистичката хиерархија и некои лекари биле гонети за нивниот нехуман третман на затворениците во концентрациониот логор, како што се медицинските експерименти на „Д-р“. Јозеф Менгеле.

 

Нирнбершкиот кодекс беше објавен на 20 август 1947 година по Нирнбершкото судење (помеѓу август 1945 година и октомври 1946 година). Содржи водечки принципи за медицинско експериментирање врз луѓе, бидејќи за време на судењето неколкумина од обвинетите тврдеа дека експериментите се малку поразлични од оние пред војната, бидејќи нема закони што би ги класифицирале експериментите како легални или нелегални.

 

„Луѓето на вистината“ сега поднесоа тужба против израелската влада за „Фајзер“ што спроведува незаконски експерименти врз израелските граѓани „Организацијата вклучува адвокати, лекари, јавни активисти и пошироката јавност кои избраа да го искористат своето демократско право да не добиваат експериментален медицински третман (КОВИД вакцина) и кои се под голем и сериозен незаконски притисок од израелската влада“.

 

Затоа, и со оглед на ова, тие бараат:

  • Веднаш запрете го медицинскиот експеримент и администрацијата на вакцини на израелската јавност.
  • Повикајте ја владата да ги донесе сите законски процеси што не го нарушуваат принципот на одобрување на лице на медицински третман, опишано погоре, негирање на правниот статус во Израел и израелската демократија, вклучително и избегнување на потребата за добивање на здравствен пасош и Обезбедете ги имињата на невакцинираните локални власти или друг релевантен законодавец.
  • Преземете најстроги мерки против кое било јавно, трговско или работно законодавство кое ги крши државните закони за работни односи или други работи неопходни за да се спречи принуда или примена на вакцина, како и дискриминација на оние што ќе изберат да ги користат најсовремените медицински надзорни примени
  • Би сакале да посочиме дека копија од овој документ исто така ќе биде испратена до медиумите ширум светот за кршење на Нирнбершкиот законик. Релевантни во сите земји во слободниот свет.
  • И како последна забелешка, треба да се напомене дека неодамна беше усвоена резолуција во Советот на Европа на 27-ми, 21-ви јануари, со која се инструираат сите власти да не ставаат луѓе под никаков притисок или да бараат од нив да земат КОВИД вакцина. Значи, она што е добро за напредните европски земји, секако е добро и за Израел, а рамнотежата е саморазбирлива “.

Адвокатот Рут Махачовски изјави за Израел вести:

„Експериментот што Фајзер го спроведува во Израелската држава е спроведен во кршење на Нирнбершкиот законик, кој е дел од меѓународното кривично право и е под јурисдикција на судот во Хаг. Сега чекаме одлука “.

Извор: Израел Вести

Нирнбешкиот законик можете да го прочитате овде

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас