Флорида: Гувернерот ги укинува казните за кршење на корона мерките

Како и на многу други места во светот, мораше да се плати казна во Флорида ако се прекршат правилата на короната.

 

Сега гувернерот на Флорида во средата објави дека сите казни во овој поглед ќе бидат укинати.

Многу жители на Флорида и деловни активности кои ги прекршиле ограничувањата на мерките  веќе не мора да ги плаќаат своите казни. Бидејќи гувернерот Рон ДеСантис ги откажа казните по извршна наредба. Ова се однесува на сите казни изречени од локалните самоуправи од 1 март 2020 година до 10 март 2021 година. Казните изречени од државата се исклучени од регулативата.

 

„Овие казни се надвор од контрола и ние сакаме да се осигураме дека граѓаните се заштитени. Повеќето од овие ограничувања не успеале. Тоа е  реалноста. Доказите се таму. Значи, ние навистина сакаме да започнеме од почеток и сакаме луѓето да донесуваат одлуки, но не под владино туторство “, рече Рон ДеСантис, гувернер на Флорида од (Републиканската партија).

Гувернерот, исто така, го пофали високото покритие за вакцинација кај постарите граѓани на државата - 3 милиони се веќе вакцинирани. Тој исто така истакна дека нема да има задолжителна вакцинација.

 

„Франклин 67 проценти, Окалооса 66 проценти ... Овие се навистина многу добри бројки. Нема да имаме 100 проценти, има некои кои не ја сакаат вакцината и тоа е сосема во ред. Нема да има задолжителна вакцинација “, рече ДеСантис.

 

Во меѓувреме, сенаторот од Флорида, Рик Скот ги повикува државите да го испратат „раскошниот“ пакет помош од 1,9 трилиони долари назад во Конгресот. Ако одбијат прекумерно федерално финансирање, рече Скот, локалните власти можат да му испратат порака на Вашингтон дека „политичарите во Конгресот треба да престанат безмилосно да трошат туѓи пари“.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас