Блокадите и мерките „полоши од самиот вирус“: Врховен судија повикува на граѓанска непослушност

Во Обединетото Кралство, историчарот и поранешен висок судија Лорд Џонатан Сампшн ги повика луѓето да ги игнорираат „деспотските закони“ во врска со заклучувањето на короната. Морално е прифатливо да се практикува „дискретна непослушност на британски начин“.

 

Добро познатиот историчар и автор Лорд Џонатан Сампшн, кој беше судија во Врховниот суд на Велика Британија од 2012 до 2018 година и е политички либерален, се залагаше за граѓанска непослушност кон правилата на заклучувањето на короната во интервју за порталот „Унхерд“. Ова е веќе започнато, рече Самптион, и ова е исто така морално прифатливо.

Краток извадок:  целосната изјава во видео фомра на англиски јазик проследете ја подолу.

 

„Понекогаш најразумниот одговор на деспотските закони е едноставно да се игнорираат“, вели поранешниот главен судија. Колку подолго и поинтензивно владата ја заклучува земјата, толку поверојатно ќе биде резултатот од граѓанската непослушност. Дел од ова веќе се случува сега. Лорд Сампшн продолжува:

Ќе биде дискретна граѓанска непослушност на класичен англиски начин. Нема да се маршира низ улиците со плакати во раце. Мислам дека само тајно ќе одлучиме сами да не обрнуваме внимание на ништо од ова. Се разбира, постојат некои работи за кои треба да бидете свесни: Не можете да одите во која било продавница ако е затворена. Но, можеме да земеме некои пријатели на пијалок, без оглед што ќе рече [секретарот за здравство] г. Ханкок “.

Секој има различен праг на болка, според „Сампшн“. Но, во очите на многу луѓе кои се против заклучувањата, па дури и на многумина кои сметаа дека е потребно сето тоа,  Корона го врати концептот на „апсолутна држава“

 

Според историчарот, било „многу сериозен и многу шокантен“ развој што Англија паѓа во концепцијата на „апсолутната држава“ опишана од Томас Хобс. Според ова, државата - освен можеби да убива луѓе - треба да биде во можност да ја преземе секоја моќ. Оваа позиција на Хобс, која стана популарна под влијание на Англиската граѓанска војна (1642-1651), беше отфрлена од современиот либерализам во 19 век. Сега таа се врати под впечаток на Корона.

Предупредувањето на Џон Стјуарт Мил дека либералната демократија ќе биде загрозена од јавните чувства и стравови беше потврдено. Ова доведува до влијание врз политиката на таков начин што сè повеќе го елиминира просторот во кој можеме да ги контролираме сопствените животи. Ова не се случило за време на животот на Мил, но почесто во многу земји во 20 век.

Досега, Западот секогаш успевал да го побие Аристотел, кој гледал на демократијата како самоуништувачки облик на управување, кој поради чувствителноста на населението, постојано се претвора во тиранија. Сепак, ова успеа само затоа што моќта на државата беше ограничена:

Аристотел во основа беше во право во врска со тенденциите, но успеавме да ги избегнеме со развивање на заедничка култура на воздржаност. И оваа култура на воздржаност, бидејќи зависи од колективниот менталитет на нашите општества, е многу кревка, прилично лесна за уништување и крајно тешка за обновување “.

 

Би било од витално значење, според Лорд Сампшн, владите „да не ги користат информациите како алатка за манипулирање со однесувањето на јавноста“. Владетелите треба да се однесуваат помирно отколку мнозинството граѓани, тие треба да бидат целосно објективни. Исто така, не треба да се опкружувате со постојан персонал на советници кои исклучиво ве советуваат, но исто така критички да ги разгледате нивните изјави со проценка на контра-мислења на овие експерти.

 

Блокадите „полоши од самиот вирус“

Лорд Сампшн исто така ја критикуваше политиката на заклучувањата на владата во британскиот медиум „ЛБЦ“ и ја опиша како „темелно нехумана“. Овој пристап им донесе „незамислива мизерија“ на милиони здрави луѓе и ефектите „станаа полоши од самиот вирус пред некое време“.

Политиката на заклучување е „нехумана, бидејќи ја менува свеста на луѓето, така што тие мислат само на смрт и повеќе не на живот.“ Бидејќи вирусите секогаш мутираат....

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас