Австрија: Адвокатскти сојуз апелира да се одземе одобрувањето на АстраЗенека

Адвокатски сојуз од Австрија бара итно запирање на вакцинацијата АстраЗенека. Причината за ова е несакан ефект на масивни нарушувања на коагулацијата на крвта, што предизвика смрт на медицинска сестра. Ова го третираат австриските власти и ЕМА како „нетипичен несакан ефект“.

Австрискиот сојуз „Адвокатите за основните права“ преку писмо бара итно одземање на вакцината АстраЗенека. Поради „сериозни безбедносни проблеми“, адвокатите сакаат да ја убедат Федералната канцеларија за здравствена безбедност (БАСГ) со седиште во Виена веднаш да престане со контаминацијата на АстраЗенека.

 

Несакан ефект: нарушување на крварењето

Причината за овој чекор беше случајот со 49-годишна медицинска сестра во Државната болница Цветл во Долна Австрија. БАСГ на 7-ми март објави дека таа починала од последиците на тешкото нарушување на коагулацијата.

Минатиот викенд таа беше примена на одделот за интензивна нега на општата болница во Виена со нарушувања на коагулацијата - каде таа почина.

Една нејзина колешка исто така имала компликации откако ја примила истата вакцина. Таа претрпе белодробна емболија, како што објавија австриските медиуми.

Бидејќи вакцината потекнуваше од истата серија и во двата случаи, (БАСГ) ја повлече од оптек серијата со бројот АБВ 5300. Сепак, 37.000 дози веќе се инокулирани, а 6.000 што се уште се во оптек треба да се повлечат.

За адвокатите за образование, одземањето на серијата не е доволно, тие сакаат општо запирање на вакцинацијата со АстраЗенека поради сериозните несакани ефекти на нарушување на коагулацијата на крвта.

Надзорниот орган на медицинскиот пазар на БАСГ и АГЕС увери во вторникот, 9 март: „Каузалната врска“ помеѓу администрацијата и смртта на жената требаше да се „провери многу, многу внимателно“.

Сепак, „тромботичните настани“ не се меѓу „типичните несакани ефекти“ на вакцината АстраЗенека, соопштија властите. Европската агенција за лекови (ЕМА) во изјавата во средата напиша: „Во моментов нема докази дека вакцинацијата ги предизвикала овие болести кои не се наведени како несакани ефекти со оваа вакцина“.

Алијансата на адвокати ја критикуваше токму оваа изјава, бидејќи „конечните резултати од студијата за безбедноста на апликацијата сеуште не се достапни, фактички, затоа типичните несакани ефекти не се (уште) познати“.

Резултатите од клиничкото испитување од страна наАстраЗенека не се достапни до крајот на март 2024 година, и само тогаш може „релевантната каузална врска да биде исклучена на научно сигурен начин“.

Во случај властите во Австрија да не го почитуваат барањето за отповикување, адвокатите бараат „научно засновани докази“ и „репрезентативна проценка на факторите на коагулација на крв“ од лицата кои веќе биле вакцинирани. Овие мора да бидат известени и ставени под „специјално медицинско набудување или надзор“, бараат адвокатите.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас