Пиулата против Корона треба да дојде на крајот на годината

Според австрискиот печат heute.at Претседателот на Одборот на директори на Рош, Кристоф Франц, смета дека пилулата за корона може да се појави на пазарот веќе кон крајот на годината.

„Ние сме во клинички студии и ќе ги имаме првите резултати во следните неколку недели“, рече Франц во ТВ програмата „Извршен директор“ на Теле Зури. Ако ова е успешно, активната состојка ќе влезе во студии за одобрување.

 

Тест фазата започнува сега

„Ако сме многу добро расположени наесен, можеби ќе имаме датуми со кои можеме да аплицираме за одобрување. Тогаш тоа би било можно кон крајот на годината - сонуваме за ова - против болеста со таблети, а не само со борба со инфузии “, изјави Кристоф Франц во програмата.

 

Пилулата е ветувачка, така што може да се дава и на болни надвор од болници, на пример како профилакса. Претседателот на Рош рече дека активната состојка развиена заедно со американската компанија Регенерон веќе се користи во Швајцарија. За лекот се вели дека им помага на постарите луѓе со тешка болест.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас