Што знаете за мРНА вакцината? Модерна појаснува на нивната веб-страница

Превод на македонски:

Овозможување откривање и развој на лекови

Ние ја изградивме Модерна на водечката премиса дека ако користењето на мРНА како лек работи за една болест, треба да работи за многу болести. И, ако тоа е можно - со оглед на правилниот пристап и инфраструктурата - тоа би можело значајно да го подобри начинот на откривање, развој и производство на лекови.

 

Нашиот оперативен систем

Препознавајќи го широкиот потенцијал на науката за мРНА, се стремиме да создадеме мРНА технолошка платформа која функционира многу како оперативен систем на компјутер. Дизајниран е така што може да се вклучува и да заигра наизменично со различни програми. Во нашиот случај, „програмата“ или „апликацијата“ е нашиот лек за мРНА - единствената секвенца на мРНА што кодира протеин.

Имаме посветен тим од неколку стотици научници и инженери единствено фокусирани на унапредување на технологијата на модерната платформа. Тие се организирани околу клучните дисциплини и работат на интегриран начин за унапредување на знаењето што го опкружува науката за мРНА и решавање на предизвиците што се единствени за развојот на лекови за мРНА. Некои од овие дисциплини вклучуваат мРНА биологија, хемија, формулација и испорака, биоинформатика и протеински инженеринг.

 

Нашите лекови за мРНА - „Софтверот на животот“

Кога имаме концепт за нов лек за мРНА и започнеме истражување, основните компоненти се веќе воспоставени.

Општо земено, единственото нешто што се менува од еден потенцијален лек за мРНА во друг е регионот за кодирање - вистинскиот генетски код што им наложува на рибозомите да создаваат протеини. Користењето на овие множества инструкции им дава на нашите истражувачки мРНА лекови квалитет сличен на софтвер. Исто така, имаме способност да комбинираме различни низи на mRNA кои кодираат различни протеини во една медицинска истражувачка мРНА.

Ние ја користиме флексибилноста обезбедена од нашата платформа и основната улога што ја игра мРНА во синтезата на протеините во спроведувањето лекови за мРНА за широк спектар на болести.

 

Надминување на клучните предизвици

Користењето на мРНА за создавање лекови е сложен потфат и бара надминување на нови научни и технички предизвици. Треба да ја внесеме мРНА во насоченото ткиво и клетки додека го избегнуваме имунитетот. Ако имунолошкиот систем е активиран, добиениот одговор може да го ограничи производството на протеини и, со тоа, да ја ограничи терапевтската корист на лековите за мРНА. Исто така, ни требаат рибозоми за да мислиме дека мРНА е произведено природно, за да можат прецизно да ги прочитаат упатствата за производство на вистински протеин. И треба да обезбедиме клетките да изразат доволно протеини за да го имаат посакуваниот терапевтски ефект.

Нашите тимови со мултидисциплинарна платформа работат тесно за решавање на овие научни и технички предизвици. Оваа интензивна меѓу-функционална соработка ни овозможи да ги унапредиме клучните аспекти на нашата платформа и да направиме значителни чекори за испорака на лекови за мРНА за пациентите.

Линк

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас