Опасни и неефикасни? Индија не дозволува вакцини на Бионтех

Бионтех / Фајзер се обрати до индиските власти за одобрување на нивната вакцина против КОВИД-19 мРНА Одобрението е одбиено поради безбедносни проблеми и прашања во врска со ефективноста на вакцината. Затоа Бионтех / Фајзер, како што објави Дојче веле, повикувајќи се на АП / Ројтерс, ја повлекле својата апликација за одобрување.

 

Индискиот орган известува за презентацијата на Бионтех / Фајзер за да добие одобрение за итни случаи за вакцината КОВИД-19 БНТ162б за индискиот пазар. Органот забележува дека - по одобрувањета на пазарот (т.н. фаза на пост-маркетинг) во други земји - се случиле, парализа, анафилакса и други несакани  ефекти, за кои во моментов се испитува каузалитетот со вакцината Индискиот комитет се пожали дека Бионтех не доставил план за генерирање податоци за безбедност и имуногеност кај индиското население. По обемните разговори, според протоколот, комитетот не препорача издавање на дозвола за итна операција во Индија во овој момент.

 

Според извештајот на Дојче веле, индискиот регулаторен орган ги критикувал грешките во студиите за имуногеност за вакцината. Имуногеноста, позната и како имуногеност, е својство на супстанцијата да предизвика реакција на имунитетниот систем познат како имунолошки одговор во животинското или човечкото тело. Според извештајот на Дојче веле, проблематични се и регулативите за ладење на вакцината, кои тешко се да се почитуваат во Индија.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас