Руски научници: Корона мутациите не се поопасни или позаразни од оригиналниот вирус

Во неделата, руската телевизија во извештајот за коронавирусот во програмата „Вести на неделата“ објави дека мутациите на Корона, за кои многу се дискутира на Запад, не се ниту поопасни ниту позаразни од оригиналниот вирус, според руските научници.

Веста беше главно неинтересна за руската публика затоа што руските медиуми не прават паника за короната како што се одвива во македонските медиуми. Како резултат, малкумина во Русија дури слушнале за новите сорти на коронавирусот кои во моментов се наоѓаат на насловните страници на Западот и ја разгоруваат паниката од короната. Извештајот од руските специјалисти, кои постојано го испитуваат геномот на коронавирусот и неговите мутации и кои исто така развиле руска вакцина, велат дека претходните мутации на короната не се поопасни или позаразни од оригиналниот коронавирус.

 

Објавувањето започна со оваа порака, а потоа објавата беше за „годишнината“ од една година Корона и преглед на годината од гледна точка на руските лекари и болници. Извештајот покажува како болниците во Русија се враќаат на нормалното работење и им поставува прашања на лекари кои биле гости порано во емисијата кога ситуацијата во руските болници била многу подраматична. Случаите со корона во Русија паѓаат нагло, а заедно со нив и тешките курсеви, поради што се намалуваат достапните капацитети на специјални кревети и болниците се враќаат во вообичаена рутина.

 

Сето ова е прикажано многу детално во објавата, но мислиме дека не е толку интересно да се прочита и дека вреди да се преведе. Така, овојпат, како исклучок, го преведовме само почетокот на извештајот на руската телевизија, која се занимава со мутациите.

Линк до веб-страницата на руската телевизија (видео)

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас