Шведски епидемиолог мораше да се откаже од истрагата кога откри дека КОВИД не претставува закана за децата

Шведски професор по епидемиологија беше принуден да се откаже од истражувањето за КОВИД кај децата откако доби радикални реакции во врска со неговите откритија дека КОВИД не претставува голема закана за децата. Резултатите директно го поткопуваат политичкото мислење дека училиштата нема да се отворат повторно.

 

Јонас Лудвигсон, кој е професор по клиничка епидемиологија на Институтот Каролинска северно од Стокхолм, рече дека не може да спие „поради пораките што ги добил на социјалните мрежи и електронските пораки кои го доведуваат во прашање неговото истражување и на некој начин ја поддржуваат контроверзната стратегија за коронавирусот во Шведска.“

 

Лудвигсон, педијатар и епидемиолог, беше цврст бранител на политиката за коронавирусите во неговата земја. Беше дел од одлуката пролетта 2020 година да се одржат предучилишните установи и училиштата отворени за деца до деветто одделение.

 

Неговото истражување е насочено кон деца на возраст од 1 до 16 години, а студијата ја започнал кога започнала пандемијата минатата година.

 

Истрагата, наводно, вклучува лабораториски проверени пациенти со КОВИД-19 и пациенти примени за мултисистемско воспаление на синдромот (кај децата), што може да биде поврзано со вирусот.

 

Само 15 деца биле примени на одделот за интензивна нега, стапката е 0,77 на 100 000, четири од нив имале основна хронична состојба и никој од нив не починал. Меѓу наставниците, помалку од 30 биле примени на интензивна нега во истиот период, со стапка од 19 на 100.000.

 

Професорот исто така открил дека децата не носат маски и дека другите жители на Шведска едноставно се охрабруваат да одржуваат социјална дистанца.

 

Додека професорот се соочи со реакција поради неговите наоди, Шведска сега планира да ја подобри заштитата на правото на академската слобода .

 

Шведската министерка за високо образование, Матилда Ернкранс, изјави за медицинското списание во Британија дека владата планира да го ревидира законот за високо образование за да се осигури дека ги штити образованието и истражувањето за луѓето да можат да откриваат истражувања и слободно да го споделуваат знаењето.

 

Оле Петер Отерсен, претседател на Институтот Каролинска, за списанието изјави дека не се дозволени омраза и саркастична вина и лични напади против педијатарот или други истражувачи кои се повлекоа од јавната дебата по малтретирањата и заканите.

 

Професорот се откажува од истражувањето на КОВИД поради непријателство околу неговите откритија за малата закана кај децата.

Исто така шведскиот професор го напушти истражувањето КОВИД-19 поради непријателството околу неговите наоди.

Странски објави:

Professor quits researching COVID because of hostility over his findings about low threat to children

Swedish professor quits COVID-19 research amid hostility over his findings

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас