Откриен скандал: Вакцинацијата против „Ковид-19“ трајно го уништува нашиот имунолошки систем

Според една студија што разгледувала како да се даде информирана согласност за учество во студијата за вакцини за КОВИД-19, формуларите за откривање не ги информирале волонтерите дека вакцината може да ги направи подложни на потешка болест, ако има вирус.

од д-р. Јозеф Меркола

Студијата објави информација за согласност на субјектите со вакцини со ризик од клиничко заболување од влошување на вакцините КОВИД-19, објавено во Меѓународниот весник за клиничка пракса на 28 октомври 2020 година, покажува дека „вакцините КОВИД-19 за кои се вели дека предизвикуваат неутрализирачки антитела кои можат да ги ензибилизираат примателите на вакцини на посериозно заболување отколку ако не биле вакцинирани «.

„Вакцините против САРС, МЕРС и РСВ никогаш не биле одобрени, а податоците за развој и тестирање на овие вакцини сугерираат сериозна загриженост: вакцините што се прават емпириски со употреба на традиционалниот пристап (се состои од немодифициран или минимално модифициран вирус на коронавирус - Спајк, што предизвикува неутрализирачки антитела), без оглед дали се протеини, вирусни вектори, ДНК или РНК и без оглед на начинот на администрација, може да ја влоши болеста КОВИД-19 преку  (АДЕ -Antibody-dependent Enhancement) (превод на македонски: засилување зависно од антитела)“, се вели во трудот.

»Овој ризик е толку заматен во протоколите на клинички студии и во формуларите за согласност за тековните испитувања со вакцини КОВИД-10 што е малку веројатно соодветно разбирање на овој ризик од страна на пациентите, така што вистинската информирана согласност на испитаниците во овие студии не е можна.

Специфичниот и значителен ризик од КОВИД-19 за АДЕ треба да биде видливо и независно обелоденет за учесниците во истражувањето што се во моментов во студии за вакцини, како и за оние кои се регрутирани во студиите и за идните пациенти по одобрувањето на вакцината.

 

Што е засилување зависно од антитела?

Како што забележаа авторите на оваа статија во Интернационалниот весник за клиничка пракса, претходни напори за вакцинација против коронавирус - против тежок акутен респираторен синдром коронавирус (САРС-КоВ-2), коронавирус на респираторен синдром на Блискиот исток (МЕРС-КоВ) и респираторен синцицијален вирус (РСВ) - Се покренаа сериозни проблеми. Вакцините имаат тенденција да предизвикаат засилување зависно од антителата.

 

Што точно значи тоа?

На кратко, тоа значи дека вакцината не го зголемува вашиот имунитет кон инфекцијата, туку способноста на вирусот да влезе во вашите клетки и да ги зарази, што резултира во потешка болест отколку да не сте биле вакцинирани.

Ова е токму спротивното од она што треба да се направи вакцина и значајно прашање што беше истакнато уште од самиот почеток кога се повика на вакцина за КОВИД-19.

Рецензијата од 2003 година, зависно од антителата, засилување на инфекција со вируси и болести, го објаснува на овој начин:

„Општо земено, специфичните за вируси антитела се сметаат за антивирусни и играат важна улога во контролирањето на вирусните инфекции на повеќе начини. Во некои случаи, сепак, присуството на специфични антитела кон вирусот може да биде од корист. Оваа активност е позната како засилување зависно од антитела (АДЕ) на вирусна инфекција.

Вирусна инфекција АДЕ е феномен во кој антителата специфични за вирусот, преку интеракција со рецепторите на Фс и / или комплементот, промовираат влез на вирусот во моноцити / макрофаги и гранулоцитни клетки и, во некои случаи, репликација на вирусот.

Овој феномен е пријавен како ин витро и ин виво за вируси, кои се бројни семејства и родови на јавно здравство и ветеринарна медицина. Овие вируси имаат некои заеднички карактеристики како преференцијална репликација во макрофагите, можност за воспоставување упорност и антигенска разновидност. За некои вируси, АДЕ инфекцијата стана главен проблем во контролата на вакцинацијата.

 

Претходните напори за вакцинирање на коронавируси не успеаја

Во моето интервју со Роберт Кенеди Јуниор во мај 2020 година, тој ја сумираше историјата на развој на вакцини против коронавирус, која започна во 2002 година по три последователни епидемии на САРС. До 2012 година, кинески, американски и европски научници работеа на развој на вакцини за САРС и имаа околу 30 ветувачки кандидати.

Од нив, првите четири кандидати за вакцини потоа беа дадени на порови кои се најблиску до инфекции на белите дробови како кај луѓето. Во интервјуто Кенеди објаснува како поминало од тука. Додека поровените изложуваа силен одговор на антитела, што е мерка за одобрување на вакцините, штом еднаш беа изложени на дивиот вирус, сите тие станаа сериозно болни и починаа.

Истото се случило кога се обиделе да развијат РСВ вакцина во 1960-тите. РСВ е болест на горниот респираторен пат многу слична на онаа предизвикана од коронавируси. Во тоа време, тие одлучија да го прескокнат тестирањето на животни и да одат директно на тестирање врз луѓе.

„Тие го тестираа, мислам на 35 деца и се случи истото“, рече Кенеди. „Децата развија шампионски одговор на антитела - робустен, издржлив. Изгледаше совршено [но кога] децата беа изложени на дивиот вирус, сите се разболеа. Две од нив починале. Тие се откажаа од вакцината. Тоа беше голема непријатност за ФДА и НИХ “.

 

Неутрализирање наспроти врзувачки антитела

Коронавирусите не произведуваат само еден, туку два различни типа на антитела:

Наместо да спречуваат вирусна инфекција, врзувачките антитела активираат абнормален имунолошки одговор, познат како „парадоксално зајакнување на имунитетот“. Друг начин да се погледне ова е дека вашиот имунолошки систем всушност предизвикува повратни ефекти и не работи за да ве заштити, туку всушност ве прави болни.

Многу од вакцините против КОВИД-19 кои моментално се на пазарот користат мРНА за да им дадат упатства на вашите клетки да направат САРС-КоВ-2 шилест протеин (С протеин). Шилестиот протеинот кој се приврзува на рецепторот АЦЕ2 на клетката е првата фаза во двостепениот процес што го користат вирусите за да влезат во клетките.

Идејата е дека со градење на САРС-КоВ-2 шилестиот протеин, вашиот имунолошки систем ќе започне да произведува антитела без да ве прави болни. Клучното прашање е кој од двата вида антитела се произведува со овој процес?

 

Без неутрализирање на антитела, треба да се очекуваат потешки болести

На нишка на Твитер во април 2020 година, имунологот забележа:

„Кога развиваме вакцини ... и ги разгледуваме пасошите за имунитет, прво треба да ја разбереме сложената улога на антителата во САРС, МЕРС и КОВИД-19.

Тој наведува други студии за вакцини против коронавируси кои предизвикаа загриженост во врска со АДЕ.

Првата е студија од 2017 година за патогени ПЛОС, засилено воспаление кај бели зајаци во Нов Зеланд кога се случува реинфекција на МЕРС-КоВ во отсуство на неутрализирачко антитело, во кое се испитуваше дали инфекцијата со МЕРС ќе ги заштити испитаните животни од реинфекција, како што е обично случај со многу вирусни заболувања. (Ова значи дека кога ќе се опоравите од вирусна инфекција, на пример, сипаници, вие сте имуни и повеќе не се разболувате).

За да утврдат како МЕРС влијае на имунитетниот систем, истражувачите инфицирале бели зајаци со вирусот. Зајаците се разболеле и развиле антитела, но овие антитела не биле неутрализирачки тип, т.е. типот на антитела кои ја блокираат инфекцијата. Како резултат, тие не беа заштитени од реинфекција, и кога по втор пат беа изложени на МЕРС, повторно се разболеа и тоа посериозно.

Всушност, реинфекцијата доведе до зголемена пневмонија без зголемување на титулите на вирусната РНК “, наведоа авторите. Интересно, оваа втора инфекција произведе неутрализирачки антитела кои спречија животните да бидат заразени по трет пат. Авторите изјавија:

»Нашите податоци од моделот зајак сугерираат дека луѓето кои биле изложени на МЕРС-КоВ и не развиваат одговор на неутрализирање на антитела, или луѓе чиишто титри на неутрализирачки антитела се намалени, би можеле да бидат изложени на ризик од тешка болест на белите дробови доколку се повторно изложени на МЕРС-КоВ .. «

Со други зборови, ако вакцината не даде силен одговор на неутрализирачки антитела, инфекцијата со вирусот може да ве изложи на ризик од потешки белодробни заболувања.

И еве една важна точка: вакцините КОВИД-19 НЕ се дизајнирани да спречуваат инфекција. Како што е опишано во написот: Како се прават испитувања за вакцини за КОВИД-19, „успешна“ вакцина треба само да ја намали сериозноста на симптомите. Не станува збор дури за намалување на стапката на инфекција, хоспитализација или смртност.

.

АДЕ кај инфекции на денга

Познато е дека вирусот на денга предизвикува и ADE. Како што е објаснето во една статија објавена во швајцарскиот медицински неделник во април 2020 година:

»Во моментов се претпоставува дека патогенезата на КОВИД-19 се одвива преку директно цитотоксични и имунолошки посредувани механизми. Дополнителен механизам што го олеснува влегувањето на вирусните клетки и последователното оштетување може да биде она што е познато како - засилување зависно од антитела - (ADE).

АДЕ е добро позната каскада на настани во кои вирусите можат да заразат подложни клетки преку интеракција помеѓу вирусите комплексирани со антитела или компоненти на комплементот и рецепторите на Фс или комплементот, што доведува до нивно зголемување на репликацијата.

Овој феномен е од огромно значење не само за разбирање на вирусна патогенеза, туку и за развој на антивирусни стратегии, особено вакцини. (...)

 

Постојат четири серотипови на вирус на денга,

Со други зборови, хетеротипните антитела на титри на субнеутрализирање се одговорни за АДЕ кај луѓе заразени со серотип на вирус на денга, различен од почетната инфекција.

Крос-реактивните неутрализирачки антитела се поврзани со намалена веројатност за симптоматска секундарна инфекција, и колку е поголем титарот на ваквите антитела по примарната инфекција, толку подолго е одложувањето на симптоматската секундарна инфекција ... «.

Трудот понатаму ги разгледува деталните резултати од следните студии за вакцината против денга, кои покажаа дека стапката на хоспитализација против денга е поголема кај вакцинирани деца под 9-годишна возраст отколку кај контролираните. Објаснувањето за ова се чини дека вакцината имитира примарна инфекција и како што носеше тој имунитет, децата станаа подложни на АДЕ кога по втор пат се соочија со вирусот. Авторот објаснува:

„Пост-хок анализа на испитувања за ефикасност со употреба на тест ЕЛИСА за да се разликуваат антителата подигнати од див тип на инфекција што се случи по вакцинацијата покажа дека вакцината е ефикасна против тешка денга [кај] лица кои биле изложени на природна инфекција пред вакцинацијата и дека ризикот од сериозен клинички исход бил зголемен кај серонегативните лица.

Врз основа на тоа, експертска група за стратегија свикана од Светската здравствена организација (СЗО) дошла до заклучок дека само серопозитивните лица од денга треба да се вакцинираат ако се планираат програми за контрола на денга кои вклучуваат вакцинација “.

 

АДЕ кај коронавирусни инфекции

Ова на крајот може да биде значајно за вакцината КОВИД-19. Хипотетички гледано, ако САРС-КоВ-2 работи како денга, што е исто така предизвикано од РНК вирус, тогаш секој што не бил позитивен на тест за САРС-КоВ-2, би можел да има ризик од сериозен на КОВИД-19 по вакцинацијата, и само оние кои веќе се опоравиле од напад на КОВИД-19 би биле заштитени од сериозна болест со вакцината.

Да бидам јасен:

Не знаеме дали е тоа така или не, но ова се важни области на студии и тековните студии за вакцини едноставно нема да можат да одговорат на ова важно прашање.

Швајцарскиот медицински неделен труд исто така ги разгледува доказите за АДЕ кај коронавирусни инфекции, повикувајќи се на истражување кое покажува дека вакцинирањето мачки против ФИПВ (вирус на инфективен перитонитис на мачки) - коронавирус на мачки - ја зголемува тежината на болеста кога се става на истиот - серотипот одговара на исто како и серотипот содржан во вакцината.

„Експериментите покажаа дека имунизацијата со различни вакцини САРС предизвика пулмонална имунопатологија кога ќе се сретне со вирусот САРС“.

Трудот цитира и истражувања кои покажуваат дека „антителата произведени од вакцината САРС-КоВ ја зголемуваат инфекцијата на Б-клеточните линии и покрај заштитните реакции во моделот на хрчак“. Друг труд објавен во 2014 година откри дека инфекцијата зависна од антитела со САРС коронавирусот е посредувана од антитела против шилести протеини:

»... повисоки концентрации на антисеруми против САРС-КоВ ја неутрализираа САРС-КоВ инфекцијата, додека високо разредените антисеруми значително ја зголемија САРС-КоВ инфекцијата и предизвикаа поголеми вредности на апоптоза.

Резултатите од тестовите за инфективност укажуваат на тоа дека САРС-КоВ АДЕ е првенствено посредуван од разредени антитела против протеините со шила на плико, а не од нуклеокапсидни протеини. Исто така, генериравме моноклонални антитела кон САРС-КоВ шилести протеини и забележавме дека повеќето од нив промовираат инфекција со САРС-КоВ.

Земени заедно, нашите резултати сугерираат дека антителата против САРС-КоВ шилести протеини можат да предизвикаат АДЕ ефекти. Податоците покренуваат нови прашања во врска со можната вакцина против САРС-КоВ ... «.

Студија што се поврзува со ова е објавена во ЈЦИ Инсајт во 2019 година. Тука макаците вакцинирани со модифициран вирус -Вакцинија Анкара- (МВА), кој го кодира целосниот САРС-КоВ шилест протеин, заврши со потешка патологија на белите дробови кога животните беа изложени на вирусот САРС. И кога доставиле анти-шилести ИгГ антитела на невакцинирани макаки, ​​тие развиле акутно дифузно оштетување на алвеолите, веројатно преку „нарушување на антиинфламаторниот одговор“.

 

Вакцината САРС ја влошува инфекцијата по инфекцијата со САРС-КоВ

Интересен труд од 2012 година под наслов Имунизација со САРС коронавирусни вакцини доведува до пулмонална имунопатологија за предизвик со вирусот САРС покажува она што многу истражувачи сега стравуваат дека вакцините КОВИД-19 може да ги направат луѓето поподложни на тешки САРС-КоВ-2 инфекции.

Трудот ги разгледува експериментите кои покажуваат дека имунизацијата со различни вакцини за САРС резултирала во пулмонална имунопатологија, која некогаш била предизвикана со вирусот САРС. Како што е забележано од авторите:

„Инактивираните вакцини против целиот вирус, без оглед дали се инактивирани со формалин или бета-пропиолактон и дали се администрирани со или без додаток на стипса, покажаа имунопатолошки тип Тх2 во белите дробови по предизвикот.

Како што споменавме порано, два извештаи ја припишуваа имунопатологијата на присуството на Н протеин во вакцината; сепак, го пронајдовме истиот имунопатолошки одговор кај животните на кои им беше дадена само С-протеинска вакцина, иако се чинеше дека е со помал интензитет.

Имунопатолошки одговор на типот Тх2 на инфекција на вакцинирани животни се појавил во три од четири модели на животни (не во хрчаци), вклучително и во два различни раса на глувци со четири различни типа на САРС-КоВ вакцини со и без додаток на стипса. Инактивиран препарат за вакцини што не го дава овој резултат кај глувци, порове и примати што не се човечки, не е пријавен.

Земени заедно, овие искуства предизвикуваат загриженост за испитувањата на вакцините САРС-КоВ кај луѓето. Спроведени се клинички испитувања на вакцини САРС коронавирус и е соопштено дека тие предизвикуваат одговори на антитела и се „безбедни“. Сепак, доказот за безбедноста е даден само за краток период на набљудување.

Загриженоста што произлегува од овој извештај се однесува на имунопатолошка реакција што се јавува кај вакцинираните лица кога се изложени на инфективниот САРС-КоВ и која претставува основа за развој на вакцина против САРС. Понатамошните проблеми во врска со безбедноста се однесуваат на ефективноста и безбедноста против антигени варијанти на САРС-КоВ и безбедноста на вакцинираните лица кои се изложени на други коронавируси, особено на оние од типот 2 групата «.

 

 

Старите лица се најподложни на АДЕ

Покрај сите овие проблеми, постојат докази дека постарите лица - оние кои се најмногу погодени од тешки болести на КОВИД-19 - се исто така најмногу погодени од АДЕ. Прелиминарните резултати од истражувањето, кои беа објавени на серверот за печатење медРиксив  на крајот на март 2020 година, објавија дека пациентите со средна возраст и постари лица со КОВИД-19 имаат далеку поголема концентрација на анти-скоковни антитела - што пак ја зголемува инфективноста - отколку помладите пациенти.

 

 

Зајакнувањето на имунитетот е сериозна грижа

Друг труд што вреди да се спомене е мини-прегледот во мај 2020 година „Ефекти на зајакнување на имунитетот врз поликлонална хиперимуноглобулинска терапија за КОВИД-19 и развој на вакцини“. Како и во многу други трудови, авторите посочуваат дека:

„Додека развојот на хиперимуноглобулинска терапија и вакцината против САРС-КоВ-2 покажуваат ветување, и двете претставуваат заеднички теоретски проблем со безбедноста. Експерименталните студии сугерираат можност за зајакнување на имунитетот од САРС-КоВ и МЕРС-КоВ инфекции, кои на тој начин може да се појави на сличен начин со инфекција со САРС-КоВ-2 ...

Имунолошкото зајакнување на болеста теоретски може да се направи на два начина. Прво, не-неутрализирачките или суб-неутрализирачките количини на антитела можат да ја зголемат инфекцијата со САРС-КоВ-2 во целните клетки. Второ, антителата може да го зголемат воспалението, а со тоа и сериозноста на белодробните заболувања. Преглед на оваа зависна од антитела инфекција и ефекти на имунопатолошко зајакнување е сумиран на сликатса подолу ...

Неколку кандидати за вакцини САРС-КоВ и МЕРС-КоВ во моментов се во предклинички или рани клинички испитувања. Студиите врз животните покажаа дека вакцините засновани на С протеини (особено доменот на врзување на рецепторот, РБД) се високо имуногени и штитат од предизвикот на КоВ од див тип.

Вакцините насочени против други делови на вирусот, како што е нуклеокапсидот, без С протеинот не покажаа заштита од КоВ инфекција и зголемена патологија на белите дробови. Сепак, имунизацијата со некои КоВ вакцини базирани на С протеин, исто така, покажа знаци на зголемена патологија на белите дробови по инфекцијата со вирусот.

Покрај изборот на антигенската цел, ефективноста на вакцината и ризикот од имунопатологијата може да зависат и од други дополнителни фактори, вклучително и формулацијата на адјувансот, возраста за време на вакцинацијата ... и патот на имунизацијата « .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Механизам на АДЕ и имунопатологија со посредство на антитела.

Лев панел: Во АДЕ, интернализацијата на имунолошкиот комплекс е посредувана од вклучување на активирачки рецептори на Фс на површината на клетката. Колигацијата на инхибиторните рецептори потоа доведува до инхибиција на антивирусните реакции, што доведува до зголемена репликација на вирусот.

Десен панел: Антителата можат да предизвикаат имунопатологија со активирање на патот на комплементот или зависна од антитела, клеточна цитотоксичност (АДСС). Во која било од патеките, прекумерната имунолошка активација доведува до ослободување на цитокини и хемокини, што доведува до зголемена патологија на болеста.

 

Направете анализа на ризик-корист пред да донесете одлука

Најверојатно, без оглед на тоа колку ефективни (или неефикасни) завршуваат, вакцините против КОВИД-19 ќе ја погодат јавноста за релативно кратко време. Повеќето предвидуваат дека една или повеќе вакцини ќе бидат готови некаде во 2021 година.

Иронично, податоците што сега ги имаме веќе не го поддржуваат мандатот за масовна вакцинација³ имајќи предвид дека стапката на смртност од КОВИД-19 за оние под 60 години е пониска од таа на грип. Ако сте под 40 години, ризикот да умрете од КОВИД-19 е само 0,01%, што значи дека имате 99,99% шанси да ја преживеете инфекцијата. И би можеле да го подобрите ова на 99,999% ако сте метаболички флексибилни и богати со витамин Д.

Па навистина, од што се штитиме со вакцина против КОВИД-19? Како што споменавме порано, вакцините не се ни дизајнирани да спречуваат инфекција, само за да се намали сериозноста на симптомите. Во меѓувреме, откако ќе бидат изложени на вирусот, тие потенцијално можат да ве направат болни. Се чини дека тоа е голем ризик за навистина сомнителна придобивка.

За да се вратиме таму каде што започнавме, учесниците во тековните студии за вакцини против КОВИД-19 не се информирани за овој ризик - дека вакцината може да им даде потежок КОВИД-19 откако ќе бидат заразени со вирусот.

 

Фаталната имунопатологија Тх2 е уште еден потенцијален ризик

Конечно, размислете што велат информациите за ПНАС во врска со ризикот од зајакнување предизвикано од вакцини и дисфункција на имунитетниот систем, особено за постарите лица, самите луѓе на кои им е потребна заштита од вакцина:

„Од 60-тите години на минатиот век, тестирањето на кандидати за вакцини за болести како што се Денга, Респираторен Синцицијален Вирус (РСВ) и Тежок Акутен Респираторен Синдром (САРС) покажа парадоксален феномен:

Некои животни или луѓе кои примиле вакцина и подоцна биле изложени на вирусот, заболеле од потешка болест од оние кои не биле вакцинирани. Имунолошкиот систем поддржан од вакцината како да предизвика погрешна реакција на природната инфекција во одредени случаи ...

Ова повторно палење на имунолошкиот систем, наречено зајакнување на имунитетот, може да се манифестира на повеќе начини, како што е засилување зависно од антитела (АДЕ-кратенка на англиски јазик), процес во кој вирусот користи антитела за поддршка на инфекцијата или како клеточно засилување, категорија која вклучува алергиско воспаление предизвикано од Тх2 имунопатологија. Во некои случаи, процесите за подобрување можат да се преклопуваат ...

Некои истражувачи тврдат дека додека АДЕ добила најголемо внимание до сега, со оглед на познатото за епидемиологијата на вирусот и неговото однесување во човечкото тело, помалку е веројатно да се појави од нерегулиран одговор на КОВИД-19 преку други патишта на зајакнување на имунитетот.

„АДЕ може да се развие, но поголем проблем е веројатно имунопатологијата Тх2“, вели Ралф Бариќ, епидемиолог и експерт за коронавируси ... на Универзитетот во Северна Каролина во Чапел Хил.

Претходните студии на САРС идентификуваа постари глувци со висок ризик од опасна по живот имунопатологија Тх2, ... при што дефектен одговор на Т-клетките предизвикува алергиско воспаление и лошо функционирање на антитела кои формираат имуни комплекси кои го активираат системот на комплемент и евентуално оштетување на дишните патишта..

 

Кратенките користени  во написот се преведени 1 на 1 од англиски јазик, што  значи дека стручно медицински на македонски јазик се користат содветни појаснувања или кратенки.

 

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас