Во САД 966 смртни случаи по вакцинирањето против КОВИД-19

Во САД, 966 лица починаа по вакцинирање со Модерна или Фајзер Бионтех. Овие бројки се документирани во „Системот за пријавување на несакани дејства против вакцини“. 85 проценти од смртните случаи се случиле кај луѓе постари од 60 години.

 

Според „Извештаите за несакани инциденти“ собрани од Центрите за контрола и превенција на болести и Администрацијата за храна и лекови, 966 лица во САД починале откако примиле  вакцина за КОВИД-19.

 

Помеѓу 14 декември и 19 февруари, беа објавени 19,769 извештаи до системот ВАЕРС по вакцинирањето со вакцините од Модерна или Фајзер Бионтек Ова се единствените две вакцини дадени за време на изучениот период. Нема податоци на ВАЕРС во моментов достапни по 19 февруари.

 

Од 966 смртни случаи се 5 проценти од вкупниот број на пријавени несакани настани.Од оние кои починале, 86 (8,9 проценти) починале истиот ден кога биле вакцинирани. Други 129 (13,4 проценти) починале во рок од 24 часа. Други 97 починале во рок од 2 дена, а 61 во рок од 3 дена. Вкупно 514 (53,2 проценти) починаа во рок од една недела. 173 починаа во рок од 7-13 дена. 106 во рок од 14-20 дена.

 

85 проценти од смртните случаи се случиле кај луѓе постари од 60 години; На возраст под 60 години имало пет смртни случаи кај лица на возраст од 20-29 години, 8 на возраст од 30-39 години, 20 на возраст од 40-49 години и 57 на возраст од 50-59 години.

 

 

 

Детални информации од извештаите на ВЕРС може да се најдат во табелите на врската на крајот од овој напис.

 

Споредба со вакцините против грип

Ниту една од вакцините за мРНК не е одобрена од ФДА (Администрацијата за храна и лекови во САД), тие имаат само одобренија за итни случаи. Тие се разликуваат од конвенционалните вакцини по тоа што не користат никаков дел од сомнителниот патоген за стимулирање на имунитетниот систем, туку повеќе нуклеозид-модифицираната РНК (од која го носи името Модерна).

 

Д-р Кристијан Пероне, раководител на Одделот за инфективни болести во Хопитал де Гарч во Франција, во жалбата поднесена во Европа изјави:

„Првите вакцини што ни ги нудат не се вакцини. Тие се производи за генетска терапија. Тие ... инјектираат нуклеински киселини кои предизвикуваат сопствените клетки да создаваат елементи на вирусот “.

Стапката на смртност по вакцинацијата против  КОВИД е многу поголема отколку по вакцинацијата против грип.

Податоците на ЦДЦ дозволуваат само груба проценка на стапката на смртност по вакцинацијата против грип. ЦДЦ известува дека за време на сезоната на грип 2019-2020 година, 51,8 проценти од населението во САД примиле вакцина, што е еднакво на околу 170 милиони луѓе.

ВАЕРС известува дека имало 45 смртни случаи по вакцинирањето во календарската 2019 година (не сезоната на грип 2019-2020). Имаше 46 смртни случаи во 2018 година и 20 пријавени смртни случаи во 2017 година.

45-те смртни случаи во 2019 година се случуваат со стапка на смртност од 0,0000265 проценти (пресметано од бројот на вакцини дадени во сезоната на грип 2019-2020).

Заклучно со 19 февруари, биле дадени 41.977.401 вакцинација против КОВИД, со 966 смртни случаи пријавени по вакцинирањето, стапка на смртност од околу 0,0023 проценти.

 

ВАЕРС: регистрирање на непредвидени реакции

Системот за пријавување на несакани дејства за вакцини {ВАЕРС) е основан во Соединетите држави во 1990 година за да забележи непредвидени реакции на вакцините.

 

Веб-страницата ВАЕРС го опишува системот (превод на македонски) како што следува:

„Системот за пријавување на несакани настани за вакцини (ВАЕРС), основан во 1990 година, е национален систем за рано предупредување за откривање на можни безбедносни проблеми со вакцините лиценцирани во САД. Заеднички е спонзориран од Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) и САД Администрацијата за храна и лекови (ФДА). ВАЕРС прифаќа и анализира извештаи за несакани дејства (можни несакани ефекти) откако некое лице примило вакцинација “.

Секој може да пријави несакан настан. „Од здравствените работници се бара да пријават одредени несакани настани, а производителите на вакцини треба да ги пријават сите несакани настани за кои ќе станат свесни.

И понатаму: „ВАЕРС е пасивен систем за известување, т.е. се потпира на поединци да ги пријават своите искуства до ЦДЦ и ФДА , ВАЕРС не е наменета да утврди дали вакцината предизвикала здравствен проблем, но  е особено корисна за идентификување на невообичаени или неочекувани обрасци на извештаи за несакани настани што можат да укажат на потенцијално безбедносно прашање со вакцината. На овој начин ВАЕРС може да им обезбеди на ЦДЦ и ФДА вредни информации дека се потребни дополнителни работи и проценки со цел дополнително да се процени можниот проблем со безбедноста “.

Без медицинска дијагноза или обдукција, пријавувањето на несакан настан по вакцинирањето не е доказ дека вакцинацијата предизвикала одредени симптоми.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас