5 прашања за сите кои планираат да се вакцинираат против корона

Многумина од нас имаат пријатели или семејство кои планираат да се вакцинираат. Можеби тие навистина веруваат дека се во опасност. Можеби тие сакаат да бидат на безбедната страна. Или можеби само сакаат да можат повторно да одат на одмор.

Ако познавате луѓе кои планирале да се вакцинираат против КОВИД-19, поставете им ги следниве пет прашања. Бидете сигурни дека тие навистина разбираат што бараат.

 

1.) Дали знаевте дека никогаш не сме успешно вакцинирани против коронавирус?

Досега не е развиена последователна вакцина против коронавирус.

Научниците со години се обидуваат да развијат вакцина САРС и МЕРС и сè уште остануваат со празни раце. Всушност, некои од неуспешните вакцини САРС предизвикаа преосетливост на вирусот САРС. Ова значи дека вакцинираните глувци потенцијално може да се разболат посериозно отколку невакцинираните глувци.

 

2.) Дали знаевте дека обично се потребни 5-10 години за целосно да се развие вакцина?

Развојот на вакцините е бавен и мачен процес. Обично трае многу години од развој до тестирање до одобрување за јавна употреба. Различните вакцини за КОВИД беа развиени и одобрени за помалку од една година.

Додека медиумите брзо имаат еден тон „водичи за објаснување“, цитирајќи ги „предвидливоста, напорната работа и среќата“ како причини зошто вакцината Ковид ја добивме толку брзо „без компромис“, тие ги игнорираат сите важни информации.

Имено, ниту една од вакцините не е соодветно тестирана. Многумина целосно ги прескокнаа раните испитувања, а податоците за своите доцни клинички испитувања врз луѓе, сè уште не ги објавија, нема да бидат завршени до 2023 година или се прекинати поради „сериозни несакани настани“.

 

3.) Дали знаевте дека вакцината за КОВИД е заснована на нова технологија која никогаш порано не била одобрена за употреба од страна на луѓето?

Додека традиционалните вакцини го изложуваат телото на ослабен вид на микроорганизам одговорен за предизвикување на болеста, овие нови вакцини се мРНА вакцини.

Вакцините за мРНА (гласник рибонуклеинска киселина) теоретски инјектираат вирусна мРНА во телото, каде што се копира во вашите клетки и го стимулира телото да препознава и произведува антигени против протеините на шипката на вирусот. Тие се предмет на истражување од 90-тите години на минатиот век, но ниту една вакцина против мРНА не е одобрена пред 2020 година.

 

4.) Дали знаевте дека компаниите со лекови не можат да бидат тужени ако вакцината повреди или убие некого?

Во пролетта 2020 година, владите ширум светот им дадоа имунитет на производителите на вакцини од граѓанска одговорност. Или со упатување на постојното законодавство или со пишување на нови закони.

Американскиот акт за јавна подготвеност и подготвеност за итни случаи (ПРЕП) гарантира имунитет до 2024 година.

Законот за лиценцирање производи на ЕУ го прави истото и, според извештаите на медиумите, има доверливи клаузули за одговорност во договорите потпишани од ЕУ и производителите на вакцини.

Велика Британија отиде чекор понапред со доделување на трајно законско обештетување на владата и на сите свои вработени за каква било штета предизвикана кога пациентот се лекува за Ковид-19 или „осомничен на Ковид-19“.

 

5.) Дали знаевте дека 99,8% од луѓето преживуваат КОВИД-19?

Стапката на смртност на случајот од инфекција со Сарс-Ков-2 е контроверзна со месеци, но секако е пониска од сите предвидени претходни модели.

Првично беше масовно претерано, СЗО користеше вредност од 3,4%.

Последователните студии покажаа дека е многу помал, во некои случаи дури и понизок од 0,1%. Извештајот објавен во Билтенот за истражување на СЗО во октомври утврди стапка на смртност од 0,23%, или евентуално значително помала.

Според СЗО, ова значи дека ќе преживеат 99,77% од луѓето кои се заразиле со вирусот.

Постави ги на твоите пријатели овие прашања. Дајте им детални одговори.

Тоа е избрзана и непроверена вакцина, направена со употреба на досега невидена технологија, без законско прибегнување доколку ви наштети, за третман на вирус кој 99,8% од луѓето ќе го преживеат.

Значи, клучното прашање е, дали сакате или навистина треба да го преземете овој ризик?

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас