Кога граѓанската непослушност и моралната храброст ќе се спојат, планините можат да се поместат

Кога неодамна полицајците од единицата на Гестапо се обидоа да уапсат жена која не носеше маска во Шпанија, храбри минувачи застанаа зад неа, солидарно ги симнаа нивните маски и се соочија со полицијата. По кратка расправија, полицајците ја пуштија жената, додека бесните граѓани извикуваа „Либертад“ (слобода).

Полициската единица, очигледно изненадена и совладана од реакцијата на толпата, конечно не виде друг излез освен да ја напушти сцената. Повлекувањето ги инспирираше минувачите да врескаат „Либертад“ уште повеќе во светот.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас