253.000 луѓе во Обединетото Кралство подпишаа петиција против воведување на имунитетски пасоши

Петиција против воведување на пасоши за вакцинација во Обединетото Кралство е потпишана од повеќе од 253.000 луѓе за време на подпишувањето, што значи дека најверојатно ќе се расправа во Парламентот.

Во петицијата објавена на веб-страницата на владата и парламентот се вели:

„Ние сакаме владата да се обврзе да нема електронски пасош за вакцинација / имунитет за јавноста во Обединетото Кралство“.

„Таквите пасоши може да се користат за ограничување на правата на луѓето кои одбиле вакцинација против Ковид-19, што би било неприфатливо“.

 

Петицијата исто така посочува дека министерот за здравство, Надим Захави, веќе негирал какви било планови за воведување евиденција за вакцинација.

„Владата треба да биде многу јасна во врска со употребата на евиденцијата за вакцинација и нејзините намери, што несомнено ќе влијае на социјалното единство и ќе влијае на економското закрепнување на Обединетото Кралство...“, се вели во петицијата.

 

Владата мора да одговори на сите петиции што достигнуваат 10.000 или повеќе потписи и да расправа за оние што надминуваат 100.000 потписи во рок од две недели.

Сепак, поради „Коронавирусот (КОВИД-19)“, дебатите за петицијата биле привремено прекинати. Во четвртокот пратениците гласаа за враќање во функција, така што останува да видиме колку долго ќе се дебатира пред да се реши оваа конкретна петиција.

Бројките на подпишувањата растат во живо со неверојатна брзина.

 

По неколку месеци негирање дека има какви било планови за воведување на таканаречени картички за вакцинација, владата на Обединетото Кралство сега призна дека размислува да ги воведе не само за патувања, туку и за само пристап до функционални простории, па дури и продавници и пабови.

Парламентот ќе расправа за оваа петиција на 15 март 2021 година.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас