„Лансет“ објави студија која покажува дека ПЦР-тестот за откривање на Сарс-Ков-2 е неупотреблив

„Лансет“ на крајот на февруари објави статија под наслов „Појаснување на доказите за брзото тестирање на антигенот САРС-КоВ-2 во одговорите на јавното здравство на КОВИД-19“. Весникот донесува уништувачка пресуда за процесот на откривање на КОВИД-19, што резултираше со заклучувања, блокади и ограничувања што се случуваат буквално насекаде.

 

Проблемите со ПЦР, кои до пред неколку недели беа отфрлени како „теории на заговор“, сега се потврдени по нивното објавување во најреномираното светско медицинско списание „Лансет“. Трудот гласи како што следува:

„САРС-КоВ-2 тестот е неопходен за управување со КОВИД-19 и се базира на технологијата на обратна транскриптаза полимераза верижна реакција (ПЦР). ПЦР го бара генетскиот код на вирусот во брисеви за нос или грло и го реплицира вирусот во текот на 30-40 циклуси, удвојувајќи го секој циклус за да може да се детектираат ситни, потенцијално изолирани копии. Фрагментите на РНК сè уште можат да бидат присутни неколку недели по прочистувањето на инфективниот вирус. Често кај луѓе без симптоми или позната изложеност “.

 

Исто така се споменува колку поразително било и е за „социјалната благосостојба“ и економијата да се користи овој тест како метод за скрининг на КОВИД.

 

„Сепак, акцијата за јавното здравје бара поинаков пристап. Тестовите насочени кон запирање на ширењето на Сарс-Ков-2 не прашуваат дали некој има РНК од претходна инфекција во носот, туку дали тие се моментално заразни. Има нето загуба на здравјето, социјалата и економската благосостојба на заедниците кога луѓето позитивно тестираат по инфекцијата и ги изолираат 10 дена “

„Според наше мислење, тековните тестови за ПЦР не се соодветни како златен стандард за оценување на тест Сарс-Ков-2 за јавното здравје“.

Меѓу другото, трудот се осврнува и на прашањето за вредноста на циклусите.

 

Забелешка од авторот: Овие откритија се во целосна спротивност на мислењето на многу „експерти?“ кои ја наполниле устата и можеби џебот користејќи ги медиумите за да ги одбранат овие тестови како ефективни.

 

Но, и покрај тоа што оваа студија беше објавена пред скоро две недели, ние продолжуваме да гледаме како владите ширум светот продолжуваат да вршат тестови за PCR. Истото го видовме во декември кога беше објавена друга студија кон крајот на ноември, во која научниците повикаа на официјално повлекување на студијата што претставува основа на тестовите за ПЦР, бидејќи содржи до „девет сериозни научни грешки“. Исто така, ПЦР тестовите продолжија да се вршат во многу земји во текот на зимата и беа воведени строги ограничувања врз основа на резултатите од овие тестови.

Властите не треба да бидат изненадени ако се повеќе луѓе се сомневаат и шпекулираат дека се доведени во заблуда.

Извор:

Clarifying the evidence on SARS-CoV-2 antigen rapid tests in public health responses to COVID-19

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас