Мисисипи најавува целосно отворање на сите продавници и укинување на заштитните маски, освен во училиштата

Мисисипи е најмладата држава што го објави ова по Флорида и Тексас.

Гувернерот на Мисисипи, Тејт Ривс, во вторникот објави укинување на  маските за лице и други ограничувања на коронавирусот.

Почнувајќи од утре, рече Ривс, тековните уредби за јавно здравје на државата ќе бидат заменети со препораки.

 

„Денес го потпишав она што се надевам дека ќе биде една од моите последни уредби во врска со КОВИД-19. Престојот во болниците драматично се намали и бројот на случаи исто така драматично се намали. Всушност, бројот на нашите случаи падна толку многу што ниту една област не ги исполнува првичните критериуми за мандатот за маските“, рече Ривс на прес-конференција.

 

Објавата за Мисисипи дојде истовремено со гувернерот на Тексас. Абот ги укина барањата за носење  маска и ограничувањата на компаниите.

 

Ривс рече дека на компаниите ќе им биде дозволено да креираат свои политики и дека „канцеларијата на гувернерот е надвор од деловна активност да им кажува на луѓето што можат и што не можат“.

 

Но, иако децата се најмалку погодени од вирусот, во основните училишта остануваат „хигиенски мерки“ и задолжителни маски за лице.

„Мислам дека најзначајната дебата што се одвива денес во Америка е дали децата треба да учат во училница“, рече Ривс.

Гувернерот заклучи со тоа што ги замоли луѓето да користат пресуда затоа што „КОВИД ќе продолжи да постои“, додаде тој и дека „ризикот од поплавување на болниците со тешки случаи на КОВИД е при крај“, а тоа  е поради вакцините.

 

Државниот службеник за здравство Томас Добс исто така рече дека новите смртни случаи продолжуваат да растат, така што тој „силно советува“ секој над 65 години и секој над 16 години со хронична медицинска состојба да избегнува социјални собири додека не може да се вакцинира.

 

Извор:

Mississippi governor lifts state mask mandate

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас