Протести во Унгарија - илјадници луѓе демонстрираа против политиката на короната

Во главниот град на Унгарија, Будимпешта, илјадници луѓе демонстрираа против политиката на короната во неделата. Мотото на демонстрациите беше: „Ние ќе си ги вратиме животите назад.“ Организаторот на протестите Гиорги Гедени, фармацевт и скептик на КОВИД-19, им провикна низ микрофонот на луѓето: „Повеќе нема да дозволиме да бидеме затворени! Престанете да ни кажувате за правила кои немаат смисла “.

 

Демонстрантите беа придружени со силно полициско присуство. Официјалните лица преку звучниците рекоа дека сите собири се забранети од ноември и ги повикаа луѓето да го напуштат плоштадот.

 

Од 11-ти ноември во сила е полициски час на национално ниво од 20 до 5 часот наутро. Забранети се собири на повеќе од десет лица, како и настани воопшто. Ресторани, барови, спортски сали и театри ќе останат затворени, а само на децата од основно училиште ќе им биде дозволено да посетуваат настава во училницата.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас