Преглед на Ковид-19 - Пандемија за систематски економски колапс

Збирка на целосно упатени факти за Ковид-19 презентирани од експерти за да им овозможат на нашите читатели да направат реална проценка на ризикот.

 

„Единствениот начин да се бориме против чумата е преку искреност. (Алберт Камус, 1947)

 

Преглед

1.Леталност: Според најновите имунолошки студии, вкупниот леталитет на Ковид-19  кај општата популација во повеќето земји е околу 0,1% до 0,5%, што е најмногу споредливо со умерените пандемии на грип од 1957 и 1968 година.

2.Третман: За луѓе со висок ризик, раниот третман е од клучно значење за да се избегне прогресија на болеста. Според меѓународните студии, ова може да ги намали хоспитализациите и смртните случаи за околу 80%.

3.Возрасен профил: Средната возраст на починатиот во повеќето западни земји е над 80 години (во САД е 78 години) и само околу 5% од починатите немале сериозни претходни болести. Возраста и профилот на ризикот од смртност од ковид, во суштина, соодветствуваат на нормалната смртност, но ја зголемуваат пропорционално.

4.Домови за стари лица: Во многу западни земји, до две третини од сите смртни случаи се случија во домови за стари лица кои бараат насочена и хумана заштита. Во некои случаи, жителите не пријавувале коронавирус, туку биле изложени неколку недели на стрес и изолација.

Вишок морталитет: Пандемијата резултираше со прекумерна смртност помеѓу 5% и 15% во повеќето западни земји во 2020 година. До 30% од дополнителните смртни случаи не биле предизвикани од Ковид, туку од индиректни последици од пандемијата и заклучувањата.

Антитела: До крајот на 2020 година, серопреваленцата на антитела во повеќето западни земји беше помеѓу 10% и 30% од популацијата. Од серопреваленцата од околу 30%, забележано е значително забавување на стапката на инфекција во многу региони.

Симптоми: До 40% од сите лица заразени со коронавирус остануваат без симптоми. Генерално, околу 95% од сите луѓе развиваат најмногу лесни или умерени симптоми и не треба да бидат хоспитализирани. Раниот третман може да ја намали тешката болест.

Долготрајноста на Ковид: Околу 10% од засегнатите пријавуваат пост-акутен Ковид, односно симптоми или исцрпеност во текот на неколку недели или месеци. Ова исто така се однесува особено на помладите и претходно здрави луѓе со првичен благ тек на болеста.

Пренос: Според моменталната состојба на знаење, пренесувањето на коронавирусот се одвива главно преку аеросоли во затворени простории и преку капки, додека аеросолите на отворено и повеќето површини на предметите се чини дека играат подредена улога. Сезоната на коронавируси обично трае од ноември до април на северната хемисфера.

Маски: Сè уште има малку докази за ефективноста на маските кај општата популација, а воведувањето на задолжително маскирање едвај ја содржа или забави епидемијата во која било земја. Ако се користат неправилно, маските дури можат да го зголемат ризикот од инфекција и, во некои случаи, да предизвикаат проблеми со дишењето.

Деца и училишта: За разлика од грипот, ризикот од заболување и пренесување кај децата е прилично низок во случајот на Ковид-19. Немаше и нема медицинска причина за затворање на основните училишта или други посебни мерки за деца.

Следење на контакти: Студија на СЗО од 2019 година за мерките против пандемиски грип покажа дека од медицинска гледна точка, следењето на контактите „во никој случај не се препорачува“. Апликациите за пронаоѓање контакти на мобилните телефони исто така не успеаја во повеќето земји.

Пе-Це-Ер тестови: Комплетите за тест за вируси што се користат на меѓународно ниво се склони кон грешки и понекогаш можат да дадат лажно позитивни и лажно негативни резултати и да реагираат на неинфективни фрагменти од вируси од претходна инфекција. Важна клучна фигура е прагот на циклусот.

Мутации на вируси: Слично на вирусите на грип, коронавирусите често имаат мутации. Овие можат да ја зголемат преносливоста на вирусот, а исто така да доведат до повторна инфекција. Сепак, тие тешко ја менуваат клиничката слика и опциите за третман.

Заклучувања: За разлика од раните контроли на границите, заклучувањата имаа мало влијание врз пандемијата. Според ООН, заклучувањата се закануваат на 1,6 милијарди луѓе со акутна загуба на средства за живот и на 150 милиони деца со акутна сиромаштија.

Шведска: Во Шведска, смртноста од корона без заклучување досега беше во опсегот на силен бран на грип и прилично во согласност со просекот на ЕУ. 60% од смртните случаи во Шведска се случиле во домови за стари лица, средната возраст на смртта е 84 години.

Медиуми: Многу медиуми често известуваа сомнително за пандемијата и со тоа максимизираа страв и масовно ја преценија смртноста од Ковид. Некои медиуми дури користеа и манипулативни слики за да ја драматизираат ситуацијата.

Вакцини: Се чини дека повеќето вакцини против корона се ефикасни против претходните варијанти на вируси, но малку се знае за нивната долгорочна ефикасност и безбедност.

 

Дефиниција за пандемија: Зарем не сметате дека е извонредно што СЗО ја смени својата дефиниција за пандемија? Едноставно е отстранет критериумот дека мора да биде болест со висока смртност.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас