Критики за вакцинациите од Замбија: Не сакаме да изумреме како будали

Поранешниот потпретседател на Замбија Д-р. Неверс Мумба го повика премиерот Едгар Лунгу да почека со вакцинациите „Ковид-19“ во земјата додека локалните научници и лекари не ги проверат и анализираат странските серуми.

 

„Ќе умреме како будали кога имаме влада која е корумпирана и чека само да добие пари од меѓународната заедница“, рече тој.

 

Дали вакцината за Бајден е иста како и во Замбија?

Не е познато дали вакцината која е дадена на американскиот претседател Џо Бајде е истата што оди во африканските тела, рече Мумба. Замбија никогаш не треба да прифати нешто што доаѓа во земјата, без да го провери тоа за себе. Тој, неговото семејство и неговите деца нема да бидат вакцинирани. Вакцинациите всушност требаше да започнат во февруари, но наводно сè уште не се достапни.

 

Без суверинитет на вакцини нема држава

Мора да се претпостави дека вакцината е небезбедна се додека не се докаже научно спротивното. Сепак, за тоа не можат да одлучуваат Американците, Русите или Европејците за Замбија, само нивните сопствени научници и лекари. Мумба објаснува дека луѓето честопати прашуваат од каде треба да ги набави Замбија. Но, ако вашите сопствени луѓе не можат да проверат што добивате, тогаш подобро е да не доаѓате во допир со работи што ги прават другите. Тогаш би можеле да бидете отруени и „сите ќе изумреме како будали“. Тој веруваше дека Замбија има најдобри луѓе на кои им веруваат да го анализираат составот на вакцината и да се осигурат дека е исправна и соодветна за луѓето. „Можеби сме сиромашни, но не сме глупави“, рече Мумба. Тој го цитираше Мартин Лутер Кинг помладиот: ако не знаеме,и не сакаме да знаеме што јадеме, што внесуваме или инјектираме во нашите тела, „немаме суверенитет и не сме држава ...“.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас