Законско убиство на деца: требало да се дозволи убиство на новороденчиња и доенчиња

Треба да им се дозволи на родителите да ги убиваат своите новороденчиња - ова го заговараат двајца научници. Нивната причина: убиството на деца не е ништо повеќе од абортус. Бебињата сè уште не се „вистински лица“, туку само „можни лица“, тврдат Алберто Гуибилини и Франческа Минерва во реномираното списание „Журнал за медицинска етика“. Истражувачите сметаат дека мајките и татковците треба да имаат право да го убијат своето бебе, старо само неколку дена.

 

Со своите тези, научниците предизвикуваат голем бес низ целиот свет. „Ако ја следиме оваа линија на аргументи, тогаш во иднина нема да се грижиме дали мајката го задушува своето дете со ќебе“, вели Тревор Стамерс, директор на Универзитетскиот колеџ Сент Мерис во Лондон.

 

Авторите ги поистоветуваат новороденчињата и фетусите, бидејќи и двете „сè уште немаат вештини што го оправдуваат моралното право на живот“. Исто како и фетусот, бебето сè уште нема „морален статус на личност“. Затоа убиството на бебето не е ништо друго освен абортус во матката. „Ако околностите по породувањето се такви што би оправдале абортус, тогаш абортусот сепак треба да биде можен по породувањето“, велат научниците.

 

Бебињата честопати се премногу товар

Гуибилини и Минерва бараат родителите да дозволат животот на нивното бебе да заврши ако се чувствуваат преоптеретени и ако „економски, социјални или психолошки околности“ им оневозможат да се грижат за своето дете. „Да се ​​има дете може да значи неподнослив психолошки стрес за некои жени.“ На пример, ако партнерот ја напушти идната мајка за време на бременоста или по раѓањето се покаже дека бебето е онеспособено.

 

Даунов синдром, на пример, се дијагностицира само пренатално во 64 проценти од случаите. „Ако не се препознае попреченоста, родителите немаат друг избор освен да го чуваат бебето, иако можеби не би го сториле тоа ако знаеја за попреченоста“, велат Гиубилини и Минерва. „Одгледувањето дете со Даунов синдром може да биде стресно за семејствата и општеството.“ Особено финансиските проблеми играат улога. Со вакви провокативни изјави, двајцата истражувачи сакаат да го оправдаат убиството на новороденчиња.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас