Потеклото на Теоријата на заговор

Секоја критична личност која на темите, настаните и другите прашања дадени од „квалитетните медиуми“ и политичките актери, критички се занимава  или поставува прашања во врска со патентот ЦДЦ во врска со еболата, неизбежно завршува во фиоката на теоретичарот на заговор.

 

Теоријата на заговор е позната според Википедија

Во најширока смисла, по секој обид да се објасни настан, состојба или развој преку заговор, односно преку наменска, заговор на активност на лица за незаконска или нелегитимна цел. Терминот теорија на заговор најчесто се користи критички или омаловажувачки.

Но, од каде потекнува овој термин теорија на заговор или зошто стигмата дека некој е теоретичар на заговор се изедначува со неговото јавно „погубување“ како чудак?

Интересно, терминот теорија на заговор првпат се појави во медиумите откако Ворен извештајот за убиството на Џон Кенеди стана познат, кога ЦИА сакаше да ги замолчи критиките, на извештајот и комисијата што го произведе, во следниот документ за прв пат се користи аргументот „теоретичарите на заговор“, давајќи совети за тоа како да се справите со „непријатните критичари“ и како да им се спротивставите:

 

Документ на ЦИА # 1035-960

RE: Во врска со критиката на Извештајот Ворен

1. Нашата грижа. Од денот на убиството на претседателот Кенеди, се шпекулираше за одговорноста за неговото убиство. Иако ова беше засновано извесно време од извештајот на Ворен Комисијата, (кој се појави на крајот на септември 1964 година), разни писатели сега имаа време да го скенираат објавениот извештај на Комисијата и документите за нови изговори за испрашување, а има и нов бран на книги и статии што ги критикуваат наодите на Комисијата. Во повеќето случаи, критичарите шпекулираат за постоење на некаков вид на заговор, и честопати тие подразбираат дека била вмешана и самата Комисија. Веројатно како резултат на зголемениот предизвик за извештајот на Ворен Комисијата, неодамна спроведено истражување на јавното мислење покажа дека 46% од американската јавност не смета дека Освалд дејствувал сам, додека повеќе од половина од анкетираните сметаат дека Комисијата оставила некои прашања нерешени. Без сомнение, анкетите во странство ќе покажат слични, или евентуално понеповолни резултати.

2. Овој тренд на мислење ја загрижува  владата на САД, вклучително и нашата организација. Членовите на Комисијата Ворен беа природно избрани за нивниот интегритет, искуство и истакнување. Двете најголеми партии, и тие и нивниот персонал беа намерно подготвени од сите делови на земјата претставени. Само заради ставот на Комесарите, напорите да се ослободи од нивната исправност и мудрост имаат тенденција да го доведат во прашање целото раководство на американското општество. Покрај тоа, се чини дека постои зголемена тенденција да се навести дека самиот претседател Џонсон, како една личност за која може да се каже дека имала корист, на некој начин била одговорна за атентатот.

Инвестицијата од таква сериозност влијае не само на поединецот, туку и на целата репутација на американската влада. Самата наша организација е директно вклучена: меѓу другите факти, ние придонесовме со информации за истрагата. „Теориите на заговор“ (Забелешка од авторот: овде се спомнува за прв пат аргументот „Теории на заговор“) честопати фрлаа сомнеж врз нашата организација, на пример со лажно тврдење дека Ли Харви Освалд работел за нас. Целта на оваа испраќање е да обезбеди материјално спротивставување и дискредитација на тврдењата на теоретичарите на заговор, со цел да се инхибира циркулацијата на ваквите тврдења во други земји. Информациите за позадина се дадени во класифициран дел и во голем број некласифицирани прилози.

3. Дејство. Ние не препорачуваме да се започне дискусија за прашањето за атентатот таму каде што тоа веќе не се одвива. Онаму каде што е активна дискусијата, се бараат адреси за деловни активности:

а. Да се ​​дискутира за проблемот со публицитетот со [?] И пријателските елитни контакти (особено политичарите и уредниците), посочувајќи дека Комисијата на Ворен направила колку што е можно поцелосна истрага, дека обвиненијата за критичарите се без сериозни основи и дека понатаму се дискутира игра само во рацете на опозицијата. Посочете исто така дека делови од говорот за заговор се чини дека се намерно генерирани од комунистичките пропагандисти. Апелирајте ги да го искористат своето влијание за да обесхрабрат неосновани и неодговорни шпекулации.

б. Да се ​​користат пропагандни средства за [негирање] и побивање на нападите на критичарите. Прегледи на книги и статии со одлични карактеристики се особено соодветни за оваа намена. Некласифицираните прилози кон ова упатство треба да обезбедат корисен материјал за позадина за пренесување на средства. Нашиот трик треба да посочи, како што е применливо, дека критичарите се склучени на теории усвоени пред доказите,  политички заинтересирани, (III) финансиски заинтересирани, (IV) избрзани и неточни во нивното истражување или ( V) занесени со сопствените теории. Во текот на дискусиите за целиот феномен на критика, корисна стратегија може да биде издвојување на теоријата на Епштајн за напад, користејќи ги приложените статии на Флечер [?] И дел од Спектатор за позадина. (Иако книгата на Марк Лејн е многу помалку убедлива во онаа на Епштајн и излегува лошо кога ќе се соочат со познавања на критичари, исто така е многу потешко да се одговори како целина, бидејќи се губи во толпа од неповрзани детали.)

4. Во приватни дискусии за медиуми кои не се насочени кон кој било писател или во напади на публикации што се уште може да се очекуваат, следниве аргументи треба да бидат корисни:

а. Не се појавија нови значајни докази што Комисијата не ги разгледа. Атентатот понекогаш се споредува (на пример, од Јоаким Јостен и Бертранд Расел) со случајот Драјфус; Сепак, за разлика од тој случај, нападот врз Комисијата Ворен не донесе нови докази, нема убедливо идентификувани нови виновници и нема договор меѓу критичарите. (Подобра паралела, иако несовршена, може да биде со пожарот во Рајхстагот од 1933 година, за кој некои компетентни историчари (Фриц Тобијас, Тејлор, Ват Ват) сега веруваат дека Вандер Луб го поставил по сопствена иницијатива, без да дејствува или за нацистите или за комунистите; нацистите се обидоа да ја префрлат вината на комунистите, но тие беа поуспешни во убедувањето на светот дека виновни беа нацистите.)

б. Критичарите обично преценуваат одредени предмети и ги игнорираат другите. Тие имаат тенденција да ставаат поголем акцент на сеќавањата на индивидуални сведоци (кои се помалку сигурни и поразлични - и оттаму нудат повеќе рачни критики) и помалку на балистиката, обдукцијата и фотографските докази. Внимателно испитување на записите на Комисијата обично покажува дека спротивставените извештаи на очевидци се цитирани надвор од контекст или се отфрлени од Комисијата за добра и доволна причина.

в. Заговор од големи размери често се сугерираше дека е невозможно да се сокрие во САД,, бидејќи информаторите може да очекуваат да добијат големи авторски права итн. Забележете дека Роберт Кенеди, јавен обвинител во тоа време и братот на Џон Ф. Кенеди, ќе биде последниот човек што ќе превиди или сокрие каков било заговор. И, како што истакна еден рецензент, конгресменот Џералд Р. Форд тешко дека ќе го држеше јазикот за доброто на демократската администрација, а сенаторот Расел ќе ги имаше сите политички интереси да открие какви било злодела од страна на главниот судија Ворен. Освен тоа, заговорник тешко би одбрал локација за пукање каде што толку многу зависи од условите надвор од негова контрола: рутата, брзината на автомобилите, подвижната цел, ризикот да биде откриен атентаторот. Група богати заговорници можеа да договорат многу побезбедни услови.

г. Критичарите честопати биле примамувани од форма на интелектуална гордост: тие осветлуваат на некоја теорија и се в вљубуваат во неа; Тие исто така се потсмеваат на Комисијата затоа што таа не одговараше секогаш на секое прашање со паушална одлука на еден или на друг начин. Всушност, шминката на Комисијата и нејзиниот персонал беше одлична заштита од преголема посветеност на која било теорија или против незаконска трансформација на веројатностите во сигурност.

д. Освалд немаше да биде избор на ниту една чувствителна личност за соговорник. Тој беше „осамен“, измешан, со сомнителна сигурност и непозната количина за која било професионална разузнавачка служба.

ѓ. Што се однесува до обвиненијата дека извештајот на Комисијата е брза работа, тоа се појави три месеци по првично утврдениот рок. Но, до степен до кој Комисијата се обиде да го забрза своето известување, ова главно се должеше на притисокот на неодговорните шпекулации што веќе се појавуваат, во некои случаи доаѓаат од истите критичари кои, одбивајќи да ги признаат своите грешки, сега изнесуваат нови критики.

Таквите нејасни обвинувања како „повеќе од десет луѓе починале мистериозно“ секогаш можат да се објаснат на некој природен начин, на пр.: Засегнатите лица во најголем дел умреле од природна смрт; персоналот на Комисијата испрашуваше 418 сведоци (ФБИ интервјуираше многу повеќе луѓе, спроведе 25.000 интервјуа и повторно интервјуа), а во толку голема група, се очекува одреден број смртни случаи. (Кога Пен Џонсон, еден од основоположниците на линијата „десет мистериозни смртни случаи“, се појави на телевизија, се покажа дека две од смртните случаи на неговиот список се од срцев удар, еден од рак, еден од директен судир на мост, а еден се случи кога возач влета во мостот.)

5. Каде е можно, спротивставете се на шпекулациите со охрабрување на упатување на самиот извештај на Комисијата. Отворените странски читатели сè уште треба да бидат импресионирани од грижата, темелноста, објективноста и брзината со кои Комисијата работеше. Рецензентите на други книги може да бидат охрабрени да ја додадат на својата сметка идејата дека, проверувајќи се со самиот извештај, го сметаат за далеку супериорен во однос на работата на неговите критичари.

 

Толку за документот на ЦИА од 1968. Се разбира, техниките се по рафинирани оттогаш, со оглед на психолошката поддршка и медиумската поддршка. Но, тоа многу добро покажува до кој степен може да се стават несакани прашања, критики во одредено светло и со тоа да се наруши нивниот кредибилитет.

 

Ако сакате да ги прочитате споменатите прилози (на англиски јазик), можете да го сторите тоа тука, на пример.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас