Вознемирувачки визии за новиот човек - Фашистички социјализам и контрола на умот

Дали е можно да се замени слободно-демократскиот основен поредок - гледано на глобално ниво - односно демократијата како најпозната форма на управување до сега со ... да речеме ... „научна диктатура“? Поимот повторно го слушнав неодамна кога гледав интервју со британскиот писател Олдоус Хаксли, кој почина во 1963 година, но кој со својот дистописки роман „Храбар нов свет“ создаде дело - заедно со „1984“ од Џорџ Орвел - што сите треба да го прочитаат, сите оние кои забележуваат што се случува околу нив.

Особено во ова време, кога основните права масовно се ограничуваат во големи делови на светот, со основа говорат некои под изговор - да спречат  некаква си наметната пандемија опасна по живот.

„Големото ресетирање“, идеја родена на годишниот Светски економски форум (СЕФ), исто така припаѓа на овој комплекс на теми; глобален план за трајна основа за промена на основните економски и социјални структури во светот, наводно, со цел да се постигне „одржливост“ за доброто на човештвото.

Во неговиот сега познат говор таму, основачот на СЕФ, Клаус Шваб, тврди дека по пандемијата, капитализмот како систем што го дефинира светот повеќе нема да може да постои затоа што ќе има масовна прераспределба од богатите кон сиромашните и од капиталот до работата.

 

„Големо ресетирање“, потврда за нивните кошмари за новиот светски поредок

Сите држави, особено секако големите сили САД и Кина, треба да ги подложат своите општества на фундаментално обновување, бидејќи кризата КОВИД-19 докажува дека постојните системи не се докажани за иднината. И, ако некој не изврши „Големо ресетирање“, промените во структурите и системите со сила ќе беа неизбежна последица.

Тешки работи, нели? Она што доаѓа како „Големо ресетирање“ не е ништо ново, туку стариот, честопати неверојатно успешен сон за социјалистички рај на земјата. Да се ​​направи човекот како што би сакал да биде, за да може да се појави блажен систем на земјата. Не дизајнирајте ги системите на таков начин што тие им служат на луѓето, туку направете ги луѓето нови за да функционираат во системот. Единствено размислување, функционирање и оние кои упорно не сакаат да учествуваат треба да излезат надвор. До крај.

Да погледнеме назад кон комунистичкиот револуционер Владимир Илич Ленин, кој го пропагираше сонот за општество во кое секоја личност доброволно дава се што може за заедницата. И во исто време го зема само она што му треба од заедницата. За многу луѓе ова е сè уште е светла визија за иднината. За мене чистиот ужас.  Бидејќи ваквите системи никогаш не се компатибилни со слободата и демократијата. Тие завршуваат во насилство одново и одново.

 

Дали сакате „Алфа плус луѓе“?

Алдоус Хаксли рече во интервјуто кое го спомнав на почетокот дека диктатурите во иднината ќе преземат контрола врз масите без насилство. Теророт ќе се одвива без насилство во иднина затоа што теророт „е релативно неефикасен“ и препорачувам да одвоите три минути за да го слушате писателот.

Ремек-делото на Хаксли „Храбар нов свет“ е објавено во 1932 година и опишува општество во кое државата спроведува тотална контрола над своите граѓани, им обезбедува примери - таканаречени „алфа плус луѓе“ и им нуди ефтина забава, потрошувачка, секс и лекови. И секој работи и ја игра играта добро.

 

Страшно, нели? Не е изненадувачки што романот на Хаксли беше веднаш забранет во Германија од страна на новите нацистички владетели во 1933 година.

Но, дали сето ова е компатибилно со денес, со 2021 година? Дали сме на патот натаму? Или, сето ова е теорија на заговор за која не треба да се грижат луѓето на половина пат образовани?

Јас сум на мислење дека барем треба да го сфатиме сето ова сериозно, бидејќи глобалниот копнеж на стотици милиони луѓе за социјалистички рај за секого е вознемирувачки. Никогаш не работел никаде. Никогаш не ги подобри условите за живот на луѓето, секогаш се дегенерираше во прекумерно насилство, во притвор, во логор, истребување, бодликава жица и смрт. А сепак, толку многу луѓе сакаат да веруваат дека мора да работи некако - без оглед на цената. За мене, ова може да се објасни само со нов вид Стокхолмски синдром.

Како и да е, воопшто не може да се објасни кога капиталистите како основачот на СЕФ Клаус Шваб го пропагираат овој сон, кога глобалната елита и нивните темели денес ја следат својата агенда, чии лични патишта на живот и успех се дијаметрално спротивни на она што тие го пропагираат денес.

 

Влијанијата се приближуваат

Ивееме полу демократија и уставна држава - дури и денес. Но, влијанијата се приближуваат, многу влијателни луѓе работат, придружени од идеологизирани млади луѓе, на големата цел за подобар свет. И кому треба да му пречи? Заштитете ја животната средина и китовите, спасете ја климата, а со тоа и земјата, спасете човечки животи од бактериски и вирусолошки опасности, повеќе нема расизам и нема дискриминација на малцинствата, шарена разновидност ... кој не можеше да го посака тоа?

Но, што ако цената е превисока за сето ова? Кога размислувањето е насочено, кога индивидуите повеќе не сметаат пред големата цел, што сјае? Кога се обезвлекуваат спротивставени мислења и нивни протагонисти? Кога луѓето со бунтовни мислења се маргинализирани, кога масовните медиуми веќе не ја исполнуваат својата најважна задача - едноставно самостојно да ја прикажат реалноста и да ги остават сите страни на дискурсот да го кажат своето?

Што ако големите телевизиски радиодифузери работат еднострано, трајно туширање на населението,  сè што е во вестите и забавата е подредено на големата цел да ги израдува луѓето? И каде е избраното претставничко тело, слободно избраниот парламент, едноставно исклучено и целосно отстрането од важни одлуки?

Таков развој е можен, таква опасност е реална. И, ако мислите дека сте препознале нешто од ова во наше време, тогаш имаме нешто заедничко. Целиот западен свет се наоѓаат на вознемирувачки пат кон нирвана. Погледнете ја Кина и ќе го видите Алдоус Хаксли и неговиот „Храбар нов свет“ многу јасно.

 

Ера во која е работи за многу повеќе

Но, секогаш треба двајца за неуспех, тоа е како брак. Секогаш има две страни, едната што презема активности, а другата што дозволува таквиот процес да се одвива неактивно. Исто е и во политиката и во борбата за зачувување на нашата слобода.

Но, драги читатели, ние сме во ера во која се игра за многу повеќе. Ништо помалку од зачувување на нашата индивидуална слобода и одбрана од нов голем напад на толку драматично пропаднатиот експеримент на социјализмот и човекот.

Како деветглавата змија Хидра во грчката митологија, кој ги отсекуваше Херакле од глава до глава и секој пат од вратот растат две нови глави. Значи, социјалистичкиот фашизам одново и одново се појавува во ново руво како волк во овчја кожа, но со единствена цел: да ги обликува и насочува луѓето во смисла на наводно добро, така што тие потоа ќе се вклопат во социјалниот експеримент. Тоа е голема опасност за нашето време.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас