Штетни наночестички во заштитните маски во Белгија

Според порталот РТБФ,

Во Белгија маските за лице се достапни во аптеките од јуни. Направени од луксембуршката компанија Аврокс, сега е откриено дека не само што се бескорисни, туку може да имаат и негативни здравствени ефекти.

 

Заштитната ткаенина содржеше наночестички изработени од сребро и титаниум диоксид, се вели во доверливиот извештај на Институтот за јавно здравје во Сциенсано. Доколку се вдишат овие честички, тие можат да имаат негативни ефекти врз дишните патишта.

 

„Постои ризик од развој на пневмонија, особено ако овие маски ги користат луѓе со респираторна болест, како што е случајот со пандемијата“, вели професорот Доминик Лисон, токсиколог на Универзитетот во Левен.

 

Наночестичките од сребро се биоциди кои се наоѓаат во облеката како што се чорапите. Тие дејствуваат како антибактериско средство. Наночестички од титаниум диоксид ги бели ткивата.

 

Алфред Бернард, професор по токсикологија на Универзитетот во Лувен, вели дека немало доволно истражување на оваа тема, иако тој препорачува да не се дише со маски што ги содржат овие наночестички затоа што „порано или подоцна тие можат да поминат, особено ако филтерот се мие редовно и затоа е предмет на деградација. Наночестичките лесно можат да навлезат во белите дробови и крвта. Сепак, ризиците се слабо документирани и се однесуваат на хронична изложеност на инхалација “.

 

Во соопштението за печатот од Институтот Сциенасоно се вели: „Сегашните резултати не дозволуваат каква било проценка дали овие наночестички навистина се ослободуваат од маските и до кој степен корисниците се изложени на нив. Ова се првите резултати од првата фаза на студијата и важно е да се интерпретираат со претпазливост “

.

Но, Белгија сè уште има 3,5 милиони отровни маски во залиха што можат да го достигнат населението. На Доминик Лисон им преостануваат прашања да ги расчистат пред да бидат распределени. „Требаше да прашаме дали е потребно, корисно, соодветно и безбедно да се користат маски со наночестички“.

 

На 17.02.2021 исто така предупредивме со објава: Отров на лицето – благодарение на обврската за носење маска

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас