Документ кој протече открива: ИАТА се моли ЕУ да го усвои својот систем за Ковид-пасоши

Протечен внатрешен документ открива дека најголемата светска авијациска организација се моли ЕУ да го усвои својот систем за евиденција за вакцинација како стандард за целиот блок од 27 нации за да осигури дека се спроведуваат „гранични ограничувања засновани на докази“.

 

ЕУРАКТИВ известува дека писмото е испратено од Меѓународната асоцијација за воздушен транспорт (ИАТА) до шефовите на државите и владите на ЕУ, кои веќе некое време го промовираат својот систем за пасоши заснован на вакцинација.

 

Во писмото, потпишано од потпретседателот на ИАТА за Европа, Рафаел Шварцман, и упатено до претседателот на Европскиот совет, Чарлс Мишел: се повикуваат земјите од ЕУ „да се фокусираат на клучната улога на безбедни дигитални решенија...“.

 

Во писмото се тврди дека пасошот ќе им ја даде на „владите и властите - но исто така и на патниците и екипажот - потребната доверба во здравјето на секој патник“.

 

„Ова дигитално решение може да ја потврди применливата законска рамка во земјите за заминување и пристигнување ... и да осигури дека патникот е свесен за сите применливи мерки и услови“, продолжува писмото.

 

Тој понатаму сугерира дека земјите се согласуваат на „разумен“ пристап кон укинување на ограничувањата за патување што „обезбедува остварлива рамнотежа помеѓу ризикот и финансиската одржливост на луѓето / економиите“.

 

Земји како Италија, Грција, Шпанија и Португалија се најагресивните поборници за стандардизиран систем за поминување на вакцинации за повторно стимулирање на туризмот.

 

ЕУ ги дискутираше порано пасошите за вакцинација, а официјални претставници во април сугерираа дека апликантите за виза треба да бидат вакцинирани.

 

Земјите на ЕУ како Шпанија, Естонија, Исланд, Данска, Полска и Белгија посочија дека се отворени за некаква форма за поминување на вакцините и сакаат да ги споделат податоците преку границите.

 

Низа други земји оттогаш посочија дека ќе воведат евиденција за вакцинација, и покрај загриженоста дека ова ќе создаде двокласно општество на вакцинирани и невакцинирани лица.

 

По неколку месеци негирање дека има какви било планови за воведување на таканаречени картички за вакцинација, владата на Велика Британија сега призна дека размислува да ги воведе не само за патувања, туку и за пристап до функционални простории, па дури и продавници и пабови.

 

Премиерот Борис Џонсон се чини дека не сака да го воведе системот, но приврзаниците го повикуваат и вети понатамошен преглед.

 

Поранешниот премиер, и арх-глобалист Тони Блер го обнови настојувањето Британија да воведе стандардизиран записник за глобално вакцинирање, додека земјата е претседател на Г7.

 

Во „Мејл он Сандеј“ Блер побара: „Сега треба да испланираме договорен„ пасош “. Аргументите против пасошот навистина не се валидни “. „Светот се движи во таа насока“, додаде Блер, велејќи дека „не може да гледа на друг начин“.

 

„Со мојот тим во Институтот за глобални промени, ја погледнав работата од сите агли и дојдов до овој заклучок: Нема изгледи за враќање на нешто како нормално, без луѓето да можат да го докажат својот статус на Ковид, без оглед дали тие се вакцинирани или неодамна тестирани “, објави Блер.

 

Блер исто така откри дека работи со Светскиот економски форум на неговата иницијатива КомпаниПас, систем за Ковид пасоши  управуван од коалиција на големи технолошки компании и финансиран од фондацијата Рокфелер. Компенпас веќе го воведуваат сите три главни сојузи на авиокомпании.

 

Блер претходно изјави дека сертификатите за вакцинација се неизбежни и дека „тоа ќе биде сосема нов свет“.

 

Извор: Еурактив

 

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас