Плашењето со мутациите - СЗО: наскоро крај на пандемијата

Различни европски влади се наддаваат едни со други со хорор приказни и се обидуваат да ги исплашат своите граѓани од страв предупредувајќи ги за мутациите на вирусот. Не треба да се олабавуваат мерките сега, во спротивно се заканува трет, особено фатален бран, па логиката. Сепак, оваа репрезентација сега е противречена од неочекувано место - имено од Светската здравствена организација (СЗО).

На данската државна телевизија, никој друг, освен регионалниот директор на СЗО за Европа, Ханс-Анри Клуге, потврди дека пандемијата најверојатно ќе заврши за неколку месеци. Тогаш тој повеќе не смета дека драстичните мерки се разумни: „Сè уште ќе има вирус, но не мислам дека ограничувањата ќе бидат потребни. Тоа е оптимистичка изјава. “И тој не е единствениот глас од СЗО.“

 

 

Мутациите не се важни: нагло намалување на бројот на случаи со корона

Бидејќи бројките не лажат - и затоа Светската здравствена организација, треба да потврди „олеснување на пандемиската состојба“. Бидејќи ширум светот, инфекциите - и покрај редовните тест-оргии во некои земји - паѓаат шеста недела по ред. Додека во јануари сè уште имаше над 700 000 позитивни на тестови случаи низ целиот свет, сега има само околу половина.

Фактот дека наместо да се плаши од мутации - во Австрија беше заградена целата федерална држава поради стравот од „јужноафриканската варијанта“.

 

Не е одговорна вакцинацијата, туку имунитетот на стадото?

Причината не е вакцинацијата, која владите и „експертите“ ширум светот ја избраа како лек - затоа што досега само мал дел од луѓето ширум светот ја примиле. Наместо тоа, во сè повеќе земји, имунитетот на стадото полека се зафаќа. Подобрувањето влијае главно на САД, Шведска и Бразил. Долго време тие се воздржуваа од строги мерки на заклучување.

Фактот дека пандемиите постепено завршуваат поради помалку заразни и / или помалку силни мутации веќе е забележан историски. Дури и страшниот шпански грип, кој погоди над 50 милиони луѓе, го изгуби својот ужас толку брзо по вториот бран. Патогенот се ослаби во нормален вирус на грип, што не е опасно по живот денес за повеќето луѓе.

 

Студијата покажа ниска смртност

Без оглед на строгите мерки, ова веќе важи за коронавирусот денес. Како што покажа познатиот епидемиолог P.он П. Јоанидис во една студија, стапката на смртност на Ковид-19, дури и кај луѓе над 75 години надвор од домови за стари лица, е само околу два проценти. Помладите пациенти беа дури и занемарливи во статистиката на смртта, стапката на смртност падна на 0,2 проценти за пациенти со висок ризик под 65 години и 0,01 процент за здрави луѓе на работоспособна возраст.

Наместо тоа, тој се плашеше дека заклучувањата ќе доведат до сериозна колатерална штета, на пример затоа што сериозно болните пациенти не можеа да ја продолжат терапијата или повеќе да не одат на лекар. Во подоцнежната студија, тој работел со колегите од елитниот универзитет Стенфорд, според кои тешките блокади во девет од десет испитани земји не покажале подобри резултати во борбата против пандемијата отколку мерките засновани чисто на препораките за правила на однесување.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас