Мајчиното млеко повеќе не требало да се нарекува мајчино млеко

Англиските родилишта го воведуваат „недискриминаторскиот“ јазик. Термините како мајка, татко и мајчино млеко треба да се заменуваат со речник-неутрален вокабулар. Болниците предизвикаа протест.

 

Англискиот кварт Брајтон е познат како британска „транс“ престолнина. Особено голем е бројот на луѓе кои биле подложени на операција за промена на полот. Станицата за раѓање во Брајтон дава соодветна слика: т.н. трансмен - т.е. биолошки жени кои се идентификуваат себеси како мажи - тука раѓаат.

 

За да бидете сигурни дека транс-мажите не се чувствуваат изоставени, Здравствената доверба на Универзитетот Брајтон и Сасекс издаде упатства за обука за акушерка. Како што објави англискиот дневен весник „Тајмс“, новите упатства бараат употреба на инклузивен вокабулар.

 

Мајчиното млеко е токсичен термин за новиот инклузивен јазик.

На пример, зборот мајчино млеко треба да се замени со изразот „човечко млеко“ или со „млеко од родителот што го храни“.

 

Според извештаите во медиумите, регулативата за родовиот јазик на клиниките предизвикала бура и протести, дури и од гласовите за кои претходно се сметаше дека се умерени. Во своето „Добро утро шоу“, добро познатиот британски водител Пирс Морган ги критикуваше упатствата како „глупости за компјутер“, што ќе постигне спротивен ефект од посакуваното.

 

Корисниците на Твитер објавија дека јазичниот режим е мазогинистички и служи за бришење на жените.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас