Илон Маск спроведе сопствена Ковид-19 студија - погледнете ги резултатите

„Луѓето можат да имаат антитела, но тоа не мора да значи дека се имуни“, коментира еден од авторите на студијата.

 

По избувнувањето на пандемијата Ковид-19 и нејзиното катастрофално влијание врз економијата, Илон Маск одлучи да започне сопствена истрага меѓу вработените во СпејсЕкс за да го следи ширењето на коронавирусот низ компанијата и да го испита имунолошкиот одговор.

 

Во студијата, спроведена од експерти од Институтот „Рагон“ на МГХ, МИТ и Харвард, учествувале 4.300 волонтери, сите вработени во Воздухопловната компанија. Неговото следење започна во април 2020 година и вклучуваше месечни тестови против-Рбд ИгГ антитела (домен на врзување на рецепторот) и детална анализа на симптомите.

 

Истражувачите ги објавија резултатите на средината на месецов во овој месец и веруваат дека нивната работа е важен чекор за подобро разбирање на развојот на природниот имунитет на САРС-КоВ-2 и одговорите на имунитетниот систем во асимптоматски случаи.

 

Што се откри?

Вкупно 120 учесници беа сероконвертирани, или со други зборови, имаа антитела кон САРС-КоВ-2. Повеќето од нив, 73 лица кои претставувале 61% од примерокот, не покажале никакви симптоми поврзани со болеста, како што се губење на мирис или вкус, кашлица, треска итн.

 

Од друга страна, научниците забележале дека луѓето кои развиле поголемо ниво на антитела имаат потешки симптоми дури и кога болеста е лесна. Иако и асимптоматските и оние кои страдаат од симптоми на Ковид-19 имале антитела, највисоките титри биле типични за случаи со повеќе знаци на непријатност.

 

Експертите исто така откриле присуство на Т-клетки кај 83% од луѓето кои покажале највисоко ниво на антитела (10 од 12), додека во групата волонтери со најниско ниво на Т-клетки откриени само 10% од времето биле (1 од 10).

 

„Овие резултати покажуваат дека С-САРС-КоВ-2-специфичните Т-клетки не се забележуваат кај сите заразени лица и не се селективно зајакнати кај луѓе со помалку силни хуморални имунолошки реакции“, напишаа истражувачите. „Сепак, податоците сугерираат дека и Т и Б клетките се развиваат на координиран начин“, додаваат тие.

 

Задача што треба да се реши: како да се измери имунитетот

Од пролетта 2020 година, истражувачите сè уште не беа сигурни дали асимптоматските случаи можат да развијат долготрајни антитела или дали тие можат да го неутрализираат или убијат вирусот.

Сега тие дојдоа до заклучок дека постои одреден праг на антитела што може да имплицира трајна заштита од коронавирусот и да ги објасни случаите на повторна инфекција со бројот на антитела под ова ниво што допрва треба да се пресмета и дека има повеќе истражување кое се фокусира на реинфекција.

„Штом ќе се достигне одреден праг на овие антитела е, како да е вклучен прекинувач и можеме да ги набљудуваме функциите на антителата“, објасни Јаник Бартш, еден од авторите на студијата, истакнувајќи дека „овие функции кај луѓето со пониски титри не се забележани и нивото на заштита од реинфекција кај овие луѓе е неизвесно “.

 

Галит Алтер, кој го водеше истражувањето, изјави дека нејзината работа покажува дека „Не е важно само присуството или отсуството на антитела, туку и количината и видот на антителата може да играат клучна улога во развојот на заштитен имунолошки одговор. " Покрај тоа, научникот изјави за Волстрит журнал: „Луѓето можат да имаат антитела, но тоа не мора да значи дека се имуни“.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас