Писмо од смртна постела - Полицискиот оддел во Њујорк и ФБИ помогнале во убиството на Малком Икс

Братучед на Реј Вуд, поранешен прикриен офицер, сподели писмо за признание во кое Вуд рече дека агенциите го олеснувале убиството.

Во едно писмо споделено од семејството на поранешен полицаец во Њујорк се тврди дека полицискиот оддел во Њујорк  и ФБИ играле улога во убиството на моќниот лидер на граѓанските права Малком Икс.

 

Искрениот антирасистички активист и поранешен портпарол на нацијата ислам почина на 21 февруари 1965 година, откако беше застрелан додека држеше говор во Салата Одубабон во Њујорк.

Реј Вуд, поранешен таен полицаец, во неодамнешното признано писмо напиша дека полицискиот оддел во Њујорк и ФБИ соработувале со него за да се осигурат дека двајцата одговорни за безбедносниот одред на Малком Икс се уапсени во деновите пред одржувањето на говорот.

 

Реј Вуд најпрво го сподели признанието со своето семејство кога во 2011 година му беше дијагностициран рак на желудник.

 

Во тоа време тој го замоли својот братучед Реџи да не го објавува писмото додека е жив туку тоа да го стори  по неговата смрт. Реј Вуд почина во ноември, а Реџи Вуд јавно го сподели признанието на неговиот братучед во саботата, придружуван од група во која беа ќерките на Малком Икс, Кубилија Шабаз, Илјаса Шабаз и Гамила Шабаз, како и адвокатите за граѓански права Бенџамин Крамп, Реј Хамлин и Пол Наполи.

 

„Го чував овој прием во тајност 10 години, плашејќи се што може да се случи со мене и моето семејство ако владата открие што знам“, рече Реџи Вуд во саботата.

 

Реј Вуд призна дека тој, полицискиот оддел во Њујорк и американската влада се погрижиле Малком Икс да не биде соодветно заштитен од потенцијални закани за време на неговиот последен говор.

„Учествував во акти кои, како позадинска слика, беа жалосни и штетни за напредокот на моето црно население“, рече Вуд.

 

Според неговото писмо, претпоставените на Вуд, полицискиот оддел во Њујорк го упатиле во 1965 година, заедно со двајцата клучни членови на командата за безбедност на Малком Икс, Халејл Сајед и Валтер Боу, да смислат план за бомбардирање на Статуата на слободата за да се осигурат дека двајцата чувари биле уапсени и отстранети од Малком Икс., разделени за време на неговиот говор на 21 февруари.

 

„Мојата работа беше да ги вклучам двајцата мажи во федерално злосторство, за да бидат уапсени од ФБИ и да ги спречам да управуваат со безбедноста пред вратата на салата„ Аудобон “на Малком Икс,“ призна тој.

 

Сајед и Боу беа уапсени во врска со заговорот на 16 февруари, иако Боу во тоа време сведочеше дека Вуд бил тој што го смислил заговорот. Писмото на Вуд, објавено повеќе од половина век подоцна, го потврдува тврдењето на Боус.

 

Вуд, исто така, призна дека му помогнал на човекот по име Томас Џонсон, попознат како Халил Ислам, во рамката на убиството на Малком Икс. Додека издржуваше доживотна казна затвор за убиството, Ислам протестираше против неговата невиност се до неговата смрт во 2009 година.

 

„На 21 февруари 1965 година, јас бев повикан во Салонот во Аудобон, каде што бев идентификуван од сведоците кога го напуштив местото“, вели Вуд во своето писмо. „Томас Џонсон подоцна беше уапсен и погрешно осуден за заштита на моето покритие и тајните на ФБИ и полицискиот оддел во Њујорк “.

 

Реџи Вуд рече дека неговиот братучед молчеше за неговата улога во убиството на Малком Икс сите овие години затоа што „се плашеше од тоа што полицискиот оддел во Њујорк и ФБИ би му направиле на него и на неговото семејство ако ги открие своите мрачни тајни, што придонесува за уништување на црни водачи и организации за моќ “.

 

Според Реј Вуд, полициските службеници му се заканиле со „очекувани обвиненија за трговија со алкохол ... ако не е подготвен да ги исполни нивните“ наредби.

 

Реј Хамлин, адвокат кој го застапува семејството на Малком Икс, рече дека тие заслужуваат награда доколку владата игра некаква улога во неговиот атентат.

 

Илјасах Шабабаз рече дека „сите докази што даваат дополнителни информации“ за убиството на неговиот татко треба да бидат детално испитани “.

 

Крамп го повика адвокатот на Менхетен и членовите на Конгресот, особено Конгресот на Црната група, да го испитаат признанието на Реј Вуд и можната улога на владата во атентатот врз Малком Х.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас