Мозочната смрт е легализирана трговија со органи и во едно лиценца за убиство

Смртта беше законски редефинирана така што отстранувањето (експлантацијата) на „живо-свежи“ органи би било можно без казна.

Смртта на мозокот не се заснова на никакво научно знаење, туку е чисто функционална дефиниција од 1968 година откако јапонски лекар по трансплантација бил осуден за убиство, ja измислиле мозочната смрт. Мозочната смрт не е тоа што обичниот граѓанин замислува дека е, ниту пак тоа што беше природно мртво пред редефинирање на смртта. Според проф. Франко Рест, „мозочните мртви“ се „колку што е потребно мртви и колку што е можно живи“. Експертот на Германското лекарско здружение, проф. Дитер Бирнбахер, отворено призна во 2010 година: „Органите се отстрануваат од живиот организам. Мораме да признаеме дека умрените луѓе сè уште не се мртви, но дека сепак можеме да ги користиме како донатори на органи.

 

Кога органите се испитуваат од мозочниот мртов, органите се отстрануваат од жива човечка индивидуа. ”.„ Мoзочна смрт ”значи дека голем дел (!) Од мозокот веќе не функционира, но 97% од организмот е сè уште жив непосредно пред отстранувањето на органот. Смртта на мозокот не е апсолутно сигурен знак на смрт. Мозочните мртви изгледаат како живи луѓе, бидејќи мозочната смрт не може да се препознае однадвор. Мозочниот мртов не е труп, туку жива личност без мерлива функција на мозокот. Прегледот на мозочната смрт не утврдува дали мозочните клетки исто така починале. Со „критериумите за мозочната смрт“ на Германското лекарско здружение (не вистинска „комора“, туку асоцијација) не може да се утврди без сомнение за неповратниот неуспех на целата функција на мозокот (проф. Д-р др. К.Дернер). Затоа, повремено има фатални погрешни дијагнози, кои секако ги отфрлаат лекарите.

 

„Линијата меѓу животот и смртта не е позната со сигурност и дефиницијата не може да го замени знаењето. Сомнежот не е неоснован дека вештачки потпомогнатата состојба на коматозен пациент е сè уште преостаната состојба на животот (бидејќи до неодамна, исто така, обично се сметаше медицински). Со други зборови, постои причина да се сомневаме дека дури и без функција на мозокот, пациентот што дише е целосно мртов. "(Ханс Јононас) Во мозочно мртво тело, телото е топло и добро снабдено со крв, метаболизам, варење и урина, произведува хормони и антитела Раните заздравуваат, децата растат, можат да ги движат рацете и нозете, евентуално да се исправат, да создаваат звуци, дури и да раѓаат, да имаат ерекција или ејакулација и да реагираат на социјални дразби (на пр. со мускулна напнатост кога е посетата непријатна и со мускулна релаксација кога посетата е пријатна).

 

Околу 75% од мозочните мртви имаат рефлекси. Кога телото е отсечено и исечено, често има потење, црвенило на кожата, спонтано зголемување на крвниот притисок, отчукувањата на срцето и адреналинот. Во други операции, овие знаци се показател на стрес или болка. Никој не знае со сигурност што чувствува мозочниот-мртов. За време на експлантацијата, мозочните мртви добиваат лекови за да ги имобилизираат и се прицврстени на операционата маса за да спречат реакции во одбрана. Ако тие навистина беа мртви, овие мерки не би биле потребни.  Кога станува збор за движењата на мозочното мртва личност (феномен Лазар), лекарите велат дека ова се само нервни рефлекси како пиле кое лета малку повеќе откако ќе и ја отсечете главата. Мозочнот мртов е апсолутно мртов и повеќе не согледува ништо.

 

Анестезиологот д-р. Питер Јанг и неколку британски специјалисти сметаат дека фундаментално е можно мозочните мртви да почувствуваат болка при отстранување на органите. Д-р Филип Кеп јавно објави дека тој лично одбил да донира органи: „За време на мојата долгогодишна работа во операционата сала, видов десетици донатори на органи од мозочни мртви кои покажаа реакции кога органите беа отстранети. Не сакам и не можам да исклучам дека ова укажува на одредено чувство на болка кај донаторот на органи. ”

 

Според денешната невронаука, цревата се обвиткани од повеќе од 100 милиони нервни клетки. Ако некое лице не е само мозочно мртво, туку и целосно мртво, неговото тело би било студено, а централните органи како што се срцето, црниот дроб, бубрезите, белите дробови веќе не би биле употребливи за отстранување или за примач.

 

Официјалните формулации „донирање органи од починато лице“ и „постмртно отстранување на органи“ се глупости, бидејќи не може да се отстранат свежи органи од мртво лице. Освен дали станува збор за доброволна, свесна „донација“ што го заслужува ова име. Како и другите луѓе кои умираат, мозочните мртви мора да добијат целосна медицинска нега: лекови, вештачка исхрана, хигиена, евентуално вентилација, итн. Зошто треба некој да го стори тоа ако некој навистина бил мртов? На мозочно мртвиот, исто така, му треба посебно човечко внимание, особено при преминот од живот во смрт. Секој општ лекар може лесно да ја постави и потврди дијагнозата „смрт“. За да се утврди „мозочна смрт“, сепак, потребни се обемни прегледи, бидејќи целото тело на пациентот е сè уште живо и само сериозно оштетениот мозок веќе (целосно) не функционира. Колку е произволна и чисто наменска дефиницијата за мозочна смрт, докажува и фактот дека се развиени дипломирани концепти за мозочната смрт. Во Велика Британија постои релативно далеку напредна фиксација на смртта, поточно делумна смрт на мозокот поради откажување на мозочното стебло, додека во Германија смртта е целата мозочна смрт. Во 1902 година бубрег бил пресаден во врат на куче и таму работел. Во 1954 и 1956 година Американецот Џозеф Е. Мареј пресадил бубрег помеѓу идентични близнаци и во 1962 година за прв пат помеѓу странци со имуносупресија, (добил неколку награди, медали и Нобелова награда за медицина во 1990 година).

 

Првата трансплантација на срце ја извршил јужноафриканскиот хирург Кристијан Барнард во 1967 година, кога го отстранил срцето што чукало на смртното повредено лице без анестезија и оперирал некој друг кој преживеал 18 дена. Пациентот преживеал 19 месеци во неговата втора операција. Може ли некој да зборува за „смрт“ кога срцето сè уште чука? Денес се инјектираат претежно (!) лекови против болки. Зошто би било потребно ако луѓето сè уште не биле живи? Д-р Барнард ја научил трансплантацијата на срце во Соединетите Држави, но тој ја направил првата во Јужна Африка, бидејќи имало помалку законски и етички санкции од кои треба да се плаши. Поради својата пионерска работа и специјализација во трансплантација, тој стана светски познат, направи големо богатство и водеше многу гламурозен живот како меѓународно славна медиумска ѕвезда.

 

Дури и фактот дека уште во 1997 година, лекарот за трансплантација, проф. Роберт Труг, кој беше вклучен во дефиницијата за 1968 година, се осмели да направи чекор кон вистината во една статија под наслов „Дали е време да се напушти смртта на мозокот“ (Центар Хастингс Извештај 1997) Тој рече: „Најтешкиот предизвик за овој предлог ќе биде прифаќањето на ставот дека убиството понекогаш може да биде оправдана потреба за набавка на органи за трансплантација. . Барем тоа е искрено.

 

Во Извештајот за Центарот Хестингс 38, бр. 6, 2008 година, проф. Труог и проф. Франклин Милер, Национален институт за здравство, објавија статија под наслов „Преиспитување на етиката на донирање на витални органи” Тие признаваат дека „практиката на мозочната смрт всушност вклучува убиство на донаторот“. Затоа „правилото за мртов донатор“ ќе мора да се напушти. Убиството на пациентот со отстранување на орган треба да се смета за „оправдано убиство“. Ова треба да се разбере само во контекст дека медицината за трансплантација се гледа себеси како хумано претпријатие што спасува живот. Трансплантацијата на органи всушност може да спаси животи во голем број. Но, дали е навистина оправдано дека донаторите на органите треба да умрат за ова? Може ли некој да ја прифати формулата: спаси животи убивајќи?

 

Критериумот на мозочна смрт предизвика брз развој на медицината за трансплантација, која прерасна во огромен бизнис. Дури и црквите и владите ја охрабруваат подготвеноста да даруваат органи без да кажат дека ова вклучува подготвеност да се дозволи донаторот да биде убиен.

 

Постои застрашувачка заблуда во овој поглед. Правото на живот на донаторот е целосно игнорирано. Сè е во врска со оној кој е во животна опасност и сака да се спаси. Неговата ситуација е прикажана емотивно на таков начин што треба да се жали за него. Итно му треба орган. Во спротивно, сиромашниот човек треба да умре. Фактот дека некој друг кој едноставно е прогласен за мртов, тогаш мора да умре е навистина неверојатен апсурд на фразата „спасување животи со убиство“. На животот на примателот на органот му се дава апсолутен приоритет.

 

Големиот напредок во медицината за трансплантација, всушност, овозможи да се спаси човечки живот со трансплантација на органи на друго лице. Оваа можност создаде огромна потреба за преносливи органи низ целиот свет. Долгите листи на чекање за органи постојат. Ова создаде голем притисок кон набавката на ваквите органи. Сепак, целиот лек за трансплантација живее од убиството на донаторот. Се поставува прашањето дали треба да има систем во уставна држава што живее исклучиво од убиство на други луѓе. Може ли таков систем да постои во уставна држава? Бидејќи станува збор за спасување на сериозно болните, се верува дека и други може да бидат убиени заради тоа. Со цел да се избегне ова прашање, претставниците на мозочната смрт не можат да признаат дека мозокот е уште жив. Оттука, тие мора невистинито да тврдат дека мозочно мртвиот е навистина мртва личност. Со оваа лага целиот систем е покриен. Дури и фактот дека и самите пронаоѓачи на мозочната смрт јавно признаа дека примената на критериумот на мозочна смрт вклучува убиство на донаторот но воопшто тоа не ги потресува.

 

Во оваа ситуација, сепак, постои опасност да се стави крај на човечкиот живот и конечно да се уништи психосоматското единство на една личност. Поточно, реална веројатност тој живот, чие продолжување е оневозможено со отстранување на витален орган што е жива личност, додека почитта што му се должи на човечкиот живот апсолутно ја забранува неговата директна и позитивна жртва, исто така и ако предноста на друго лице, за кое некој смета дека е оправдано да го претпочитаат на овој начин. “Во меѓувреме, оваа„ реална веројатност “е докажана со бројни документирани случаи во кои, по„ дијагнозата на мозочната смрт “, оние кои биле прогласени за мртви, со соодветен третман, преживеале и се опоравиле, вклучително и млади луѓе кои им претстоел цел живот.

 

Особено драматичен пример е оној на свештеникот Дон Виторио од Институтот за Кралот Христос и Првосвештеник. Прогласен е како мозочен мртов по тешка сообраќајна несреќа. Сепак, претпоставениот генерал на институтот протестираше против отстранувањето на органите и побара пренесување во друга болница. Поради грижата што ја добил таму, тој се освестил и на крајот бил исцелен. Можел да се врати на својата свештеничка служба. Никој не може да негира дека тој би бил убиен со планираното и веќе подготвено отстранување на органите.

 

Аргументот што треба да се слушне во вакви случаи: Тогаш дијагнозата на мозочна смрт била погрешна и затоа случајот не докажува ништо против неговата валидност, само по себе е погрешен. Бидејќи „дијагнозата“ на мозочна смрт не е „дијагноза, како што изјавија извонредни научници на конгресот на 3-ти и 4-ти февруари 2005 година во Папската академија на науките“, туку прогноза која секогаш може да биде погрешна или точна. Сепак, можете да дознаете дали дијагнозата  била точна ако органите на пациентот не се отстранети. Ако се отстранат, пациентот е неповратно мртов.

 

Сето ова едноставно беше игнорирано од претставниците на мозочната смрт со децении. Мозочната смрт владее непоколебливо, а донаторите тивко се убиваат. За мене е несфатливо дека државните органи се толку импресионирани од медицината за трансплантација и нејзините успеси што молчат за ова убиство и дозволуваат маса луѓе да бидат убиени заради трансплантација во држава што сака да биде уставна држава. Навистина немаше недостаток на информации за фактите.

 

Мозочната смрт е лага

Хипоталамусот исто така припаѓа на мозокот.

Ова е централен дел од мозокот и е неопходен за одржување на виталните функции.
Кога хипоталамусот умира, метаболизмот се гаси и органите повеќе не можат да се користат за трансплантација на органи затоа што умираат - и покрај машината за срцето и белите дробови.

Без исклучок, сите органи од успешна трансплантација на органи доаѓаат од луѓе кои НЕ биле мозочно мртви.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас