Симнете ја нашата Андроид апликација

Адидас најавува продажба на американската подружница Рибок

Адидас најавува продажба на американската подружница Рибок

Производителот на спортски производи „Адидас“ објави продажба на својата опадната американска подружница „Рибок“.

„Адидас“ одлучи да иницира формален процес насочен кон продажба на „Рибок“, објави компанијата во Херцогенаурах во вторникот. Рибок и Адидас би можеле да го реализираат својот потенцијал за раст многу подобро независно едни од други.

„Адидас“ го купи „Рибок“ за 3,1 милијарди евра во 2006 година, исто така за да се надомести против конкурентот „Најк“. Но, Рибок не ги исполни очекувањата. Во последните месеци веќе имаше извештаи дека Адидас сака да го продаде Рибок.

Во иднина, Адидас сака да се концентрира на понатамошно зајакнување на водечката позиција на брендот Адидас на глобалниот пазар на спортски производи, објасни извршниот директор Каспер Рорстед. Соодветно на тоа, Рибок ќе биде пријавен како прекината операција од првиот квартал на 2021 година.

Во врска со иднината на Рибок, Рорстед рече: „Долгорочните можности за раст во нашата индустрија се многу привлечни, особено за иконите спортски брендови“. Адидас ќе работи „рамно“ во наредните месеци за да обезбеди успешна иднина за брендот Рибок. Компанијата планира да објави детали на 10 март.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА